Lars van der Beek en Lenny Winkel van de BWI.
Lars van der Beek en Lenny Winkel van de BWI. Foto: Eugène de Kok

Woensdrecht wil met zijn allen opstaan tegen eenzaamheid

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht heeft zich aangesloten bij het landelijke actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’.

Daarmee zegt ze zich langdurig in te zetten om eenzaamheid terug te dringen. “Ik heb volmondig ‘ja’ gezegd toen het ministerie vroeg of wij wilden aansluiten”, zegt wethouder Lars van der Beek. 

Uit onderzoek is gebleken dat ook in Woensdrecht steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Dat is lijn met de trend in West-Brabant en landelijk. 43 procent van de inwoners boven de 19 jaar voelt zich wel eens eenzaam, zo bleek uit een onderzoek dat in maart van dit jaar is gedaan. Bij 65-plussers loopt dit percentage op tot 49 procent. 

Vastberaden

Landelijk zijn deze cijfers 44 en 55 procent. “Ik wil me ervoor inzetten om deze cijfers naar beneden te krijgen. Het zou heel mooi zijn als dat lukt”, klinkt de wethouder vastberaden. “We moeten deze trend als samenleving keren. Het gaat mij aan het hart dat mensen zich eenzaam voelen. En dan hebben we het niet alleen over ouderen. Het is een breed probleem. En de coronacrisis doet er geen goed aan.” 

Schakelen

De gemeente gaat niet meteen iets nieuws doen om eenzaamheid terug te dringen, maar schakelt overal een tandje bij. Ook wil ze zoveel mogelijk mensen blijvend betrekken om iets aan het probleem te doen. “We gaan met elkaar om de tafel om te kijken of we iets extra’s kunnen doen. Dit is vooral een oproep aan iedereen om mee te doen. Kijk naar elkaar om. Juist nu. Afstand houden staat contact niet in de weg.” 

BWI

Woensdrecht doet al veel om eenzaamheid te voorkomen, zegt Lenny Winkel van de Brede Welzijnsinstelling (BWI). “Wij krijgen gelukkig veel signalen uit de samenleving, bijvoorbeeld via de maaltijdservice. Woensdrecht is een warme gemeente waar veel goede initiatieven zijn om dit tegen te gaan. Als BWI hebben we aan het begin van de coronacrisis een belactie opgezet, omdat we weten dat mensen het moeilijk vinden om zelf met een hulpvraag te komen.” 

Pijlers

Het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ bestaat uit vijf pijlers. Er moet draagvlak zijn bij het bestuur, veel partijen en zoveel mogelijk mensen moeten zich verbonden voelen met het doel om eenzaamheid terug te dringen, de aanpak moet duurzaam zijn en het programma moet steeds tegen het licht worden gehouden, zodat de aanpak kan worden verbeterd. 

Meer informatie is te vinden op www.eentegeneenzaamheid.nl. Inwoners van Woensdrecht die zich eenzaam voelen of iemand kennen die eenzaam is kunnen contact opnemen met de BWI: 0164-672049.   



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief