Comitéleden (vlnr) Kees van den Berg, Gerald de Waal, Diana van Diesen en Gitta van Rooij.
Comitéleden (vlnr) Kees van den Berg, Gerald de Waal, Diana van Diesen en Gitta van Rooij. Foto: Marilyn Pietersz

Huijbergse digitale wandelvierdaagse is geslaagd

Door: Britta Janssen Algemeen

HUIJBERGEN - De Huijbergse wandelvierdaagse beleefde een virtuele editie. Het bekende virus gooide roet in het eten met afgelastingen tot gevolg. Het organiserende comité ‘De Wandelende Tak’ haakte aan bij het initiatief van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en bood een digitale alternatief aan. “In totaal deden 170 mensen in en rond Huijbergen mee. Normaal zijn dat er 250. We zijn dik tevreden. Maar volgend jaar willen we graag een gewone avondvierdaagse organiseren met alles erop en eraan.”

Comitévoorzitter Gerald de Waal blikt voldaan terug. Wandelaars uit Woensdrecht konden zich vanaf 1 juni tot, aanvankelijk, 1 september online aanmelden op de website van KWBN waarna ze een app ontvingen. “Deze moest je op je telefoon installeren en dan kon je vier routes lopen vanuit je huisadres”, vertelt De Waal. De animo was groot en het digitale wandelevenement werd met een maand verlengd tot 1 oktober. Landelijk hebben in totaal 60.000 mensen meegedaan.

Medaille

Om in aanmerking te komen voor de traditionele medaille moesten de deelnemers in twee weken tijd de vier routes lopen. De Waal heeft samen met de andere comitéleden de medailles persoonlijk aan iedere deelnemer thuis overhandigd. “Inderdaad, we wilden het geheel een persoonlijk tintje geven en contact houden met onze wandelaars. We hebben medailles rondgebracht in bijna alle dorpskernen van onze gemeente Woensdrecht.” Volgens comitélid Gitta van Rooij waren mensen blij verrast door dit gebaar en waardeerden ze het enorm. Bijzonder was dat één wandelaar voor de 45e keer meeliep.

Voordeel

De virtuele vierdaagse had enkele voordelen. Zo hoefden deelnemers niet vier avonden achter elkaar te lopen. “Je kon het spreiden over twee weken én mensen konden op elk gewenst moment lopen, dus ook overdag”, aldus De Waal. Een ander bijkomend voordeel was dat wandelaars keuze hadden uit drie afstanden in plaats van twee. Naast de vijf en de tien kilometer waren er ook routes van 2,5 kilometer. Deze laatste afstand is ideaal voor gezinnen met kinderen. “Best veel kinderen liepen dit jaar de vierdaagse en we denken dat, dat komt door die afstand van 2,5 kilometer.”
Voorts heeft de virtuele editie naar de mening van De Waal één belangrijk en bruikbaar nieuw inzicht opgeleverd en dat is het digitale inschrijven. “We gaan daar meer op inzetten.”

Pannenkoekentocht

Na deze terugblik, kijken De Waal en zijn mede-comitéleden vooruit. De volgende wandelactiviteit is de Pannenkoekentocht op 9 januari 2021. “Het betreft wél een alternatieve versie, met een wandelroute van veertien kilometer. Voorts moeten deelnemers zich digitaal aanmelden. Verder zijn er een diverse startlocaties en we werken met tijdsblokken. Uiteraard is doorgaan afhankelijk van de coronatoestand op dat moment.”

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief