‘Het is voor ons een stevige uitdaging, net als voor Stichting Titurel’
<p>Jan Prop traint met de sneeuw thuis op de fiets.&nbsp;&nbsp;</p>

Jan Prop traint met de sneeuw thuis op de fiets.  

(Foto: Humphrey Hekhuizen)

‘Het is voor ons een stevige uitdaging, net als voor Stichting Titurel’

HOOGERHEIDE - Adrie van der Poel en Jan Prop van de stichting Grote Prijs Adrie van der Poel zetten zich in voor Titurel in Putte. Door deelname aan het fietsevenement Chasin’ the Sunset in juni van dit jaar proberen ze zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting voor mensen met een beperking.


Het idee om mee te doen aan het bijzondere evenement ontstond nadat ‘Uniek Sporten, fietsen met je idool’ niet kon doorgaan vanwege de coronacrisis. De stichting Grote Prijs Adrie van der Poel organiseert dat elk jaar voor mensen met een beperking.

Bucketlist

Chasin’ the Sunset is komen overwaaien uit Amerika. Het is een zogenaamd bucketlist fietsevent voor fanatieke fietsers. De eerste Europese editie is een Van der Poel-Poulidor-editie. De deelnemers fietsen van het Belgische Kapellen, de woonplaats van Adrie en zijn zoons Mathieu en David, naar Saint Leonard de Noblat in Frankrijk waar Poulidor, de schoonvader van Adrie, heeft gewoond. De tocht is opgedeeld in drie etappes van 300 kilometer. Doel is om elke dag voor zonsondergang binnen te komen.

Vergadering

De maximaal vijftig teams fietsen in koppels. Jan Prop heeft oud-wielrenner Huub Kools als partner, Van der Poel maakt zijn maatje later bekend. “De organisatie van Chasin’ the Sunset had Adrie benaderd met de vraag of hij ambassadeur wilde zijn. Hij gooide het tijdens een vergadering van ons bestuur op tafel”, legt voorzitter Prop uit.

Het leek de stichting een goed idee om mee te doen en er een goed doel aan te koppelen, omdat Uniek Sporten, fietsen met je idool niet kon doorgaan vanwege de coronacrisis. “In ons comité zitten weinig fanatieke fietsers, dus het kwam al snel op mij en Adrie neer.” Voor Prop zijn de drie dagelijkse tochten van ongeveer 300 kilometer een flinke kluif, maar niet onoverkomelijk. “Ik heb wel eens een rit van 336 kilometer gereden en vroeger vijftien jaar aan triatlons meegedaan. Ik weet wat duursport is, maar dit is een stevige uitdaging, net als de uitdaging waar Titurel voor staat.”

Elke penning

De stichting uit Putte moet haar onderkomen aan de Putseweg opknappen. “Titurel heeft een speciaal plekje in ons hart. De bewoners hebben ons geholpen tijdens het wk in 2009 en zijn altijd met een grote groep present tijdens Uniek Sporten. Het is een prachtig doel. Titurel heeft elke penning nodig om zijn plannen uit te voeren en wij geven elke penning die binnenkomt aan hen.”

De koppels hebben al sponsors gevonden. Zo staat Fristads Workwear, de werkgever van Kools en sponsor van de GP Adrie van der Poel, voor het inschrijfgeld en verblijfskosten en krijgen de renners wielerkleding van Kalas Benelux, die de ploeg van Mathieu van der Poel ook van kleding voorziet.


Foto:

De tocht duurt van 24 tot en met 26 juni. Prop denkt dat het deze zomer door kan gaan, omdat de renners in koppels fietsen en apart van start gaan, op basis van hun gemiddelde snelheid. “De eerste etappe gaat door België naar de Franse grens. Dat is niet zo zwaar. Op de tweede dag rijden we richting Orleans en op de laatste dag hebben we veel hoogtekilometers. Dat zal een pittige dag zijn.” Prop kijkt uit naar het evenement. “Het is een mooie uitdaging waarmee we zoveel mogelijk geld willen inzamelen.”

De koppels steunen door middel van een donatie kan nu al via https://linkpay.nl/stichtinggroteprijsadrievander/chasin-the-sunset-jan-prop. Sponsoren kan ook door te bellen met 06-53671105 of via www.gopadrievanderpoel.nl/chasinthesunset.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief