<p>Frank Roeken van Dorpsplatform Putte achter het Glatt-terrein.</p>

Frank Roeken van Dorpsplatform Putte achter het Glatt-terrein.

(Foto: Humphrey Hekhuizen)

Commotie over plannen migrantenhotels Putte

PUTTE - Dorpsplatform Putte kan wel begrijpen dat er commotie is ontstaan rondom de bouw van een migrantenhotel in Putte. “Er staan nu twee migrantenhotels gepland in Putte en voor de inwoners wordt niks gebouwd”, zegt Roeken. “Dat is natuurlijk moeilijk te verkopen”.


Een artikel op de facebookpagina van het dorpsplatform leverde maar liefst meer dan 300 reacties op. “Het leeft enorm in Putte”, vertelt Roeken. “En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Er zaten ongenuanceerde reacties bij waar wij het uiteraard niet mee eens zijn maar we begrijpen de onvrede wel.” Dorpsplatform Putte heeft er absoluut geen bezwaar tegen dat er een migrantenhotel wordt gebouwd. Maar dat er ondertussen niet wordt gebouwd voor de inwoners van Putte, daar heeft Roeken geen goed woord voor over. “Overal wordt gebouwd, een nieuwe wijk in Ossendrecht en een nieuwe wijk in Hoogerheide maar in Putte gebeurt er niets. Ondertussen kunnen onze jongeren niet aan een woning komen en moeten ze noodgedwongen in een caravan op camping Hazeduinen wonen. Het plan voor appartementencomplex de Hoorn loopt al jaren en het is nog steeds een bouwput.”

Emmahoeve
Het project om een migrantenhotel te bouwen voor 466 migranten op het Glatt-terrein bij Putte loopt al jaren. De arbeidsmigranten werken voornamelijk in de haven van Antwerpen. “We hebben al in 2019 een advies gegeven aan de gemeente Woensdrecht voor het migrantenhotel dat op het Glatt-terrein moet komen”, vertelt Roeken. “We hebben nooit bezwaar gemaakt tegen de komst van het migrantenhotel. Maar dat er ondertussen nog altijd niet wordt gebouwd voor de inwoners van Putte is voor veel mensen niet te begrijpen.”

Naast het plan voor een migrantenhotel op het Glatt-terrein is de gemeente Woensdrecht nu ook voornemens om een tweede migrantenhotel te bouwen bij de Emmahoeve. “Dat moet een tijdelijke huisvesting voor tien jaar worden. Echt van die gestapelde kubusbouw. Emmahoeve is een schitterend landgoed, daar zouden eigenlijk landhuizen gebouwd worden. Als die huisvesting dan inderdaad tijdelijk is, zet dat hotel dan op een industriegebied en niet midden in een natuurgebied.”

De plannen voor een tweede migrantenhotel hebben voor extra onrust in Putte gezorgd. Roeken: “We willen het gesprek aangaan met de gemeente. Wat wij willen is één migrantenhotel in plaats van twee en dat gecombineerd met woningbouw in het dorp. Het moet een beetje gelijk op gaan.”

Leefbaarheid
Het Dorpsplatform Putte bereidt zich inmiddels voor op de opinieraad van de gemeente Woensdrecht op 23 maart. “We gaan dan zeker inspreken over dit onderwerp. Want zoals alle plannen er nu uitzien is dat niet gunstig voor de inwoners van Putte. De migrantenhotels zijn prima maar er moet ook gebouwd worden voor de inwoners. De jongeren trekken nu weg en dat heeft invloed op de leefbaarheid in Putte. Als twintigers wegtrekken dan heeft dat bijvoorbeeld ook gevolgen voor de aanwas op de basisschool. En je moet er toch niet aan denken dat de school op termijn zou moeten sluiten.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief