Foto: Humphrey Hekhuizen

Van plantenbibliotheek tot zwerfboekenkast

WOENSDRECHT – Ruilhandel bestond altijd al, maar tegenwoordig zijn er steeds meer initiatieven zichtbaar in het straatbeeld, waarbij ruilhandel naar een nieuw niveau wordt getild. In alle kernen in de gemeente Woensdrecht zijn bijvoorbeeld zwerfboekenkastjes te vinden, terwijl er in Hoogerheide sinds kort ook een plantenbieb is.


De plantenbieb in Hoogerheide is te vinden op de hoek Lorentzstraat/Minckelersweg. Het is een initiatief van Wendy Luijks uit Hoogerheide. “Ik heb de plantenbieb op zaterdag 17 april geplaatst en een dag later heb ik het op facebook gezet. Sindsdien heb ik al heel veel enthousiaste reacties gehad.” Het idee voor een plantenbieb is niet nieuw. Al eerder was er eentje in Hoogerheide te vinden, maar daarvan had Wendy geen weet. “Ik zag op Facebook het idee voorbij komen in Breda en Oosterhout en ook op Pinterest zag ik Amerikaanse initiatieven. Ik ben zelf altijd veel aan het stekken, dus ik vond het leuk om daar iets mee te doen en stekjes zo te delen.”

Enthousiast
In de kast van Wendy, die ze speciaal voor haar plantenbieb heeft aangeschaft via marktplaats, hebben de diverse binnen- en buitenplantjes het goed. “Het was eigenlijk een gewoon kastje, maar ik heb de paneeltjes eruit gehaald en vervangen door plexiglas. Op die manier krijgen de plantjes voldoende licht. Elke dag controleer ik de plantjes even en kijk ik of ze wat water nodig hebben. Ik heb de plantjes expres op een soort dienblaadjes met een hoge rand gezet, zodat de stekjes altijd natte voeten hebben.” Ook al staat de plantenbieb er nog maar kort, mensen maken er al volop gebruik van. “Er zijn al veel stekjes meegenomen en er worden er ook teruggezet. Ook de moestuintjes van Albert Heijn mogen er geplaatst worden, zodat je deze ook kunt ruilen als je dat wilt. Ik vind het leuk dat mensen enthousiast zijn en het idee werkt. Mensen vinden het echt leuk om te ruilen.”

Zwerfboekenkastje
De plantenbieb is slechts een van de burgerinitiatieven waarbij ruilhandel de hoofdrol speelt. Zwerfboekenkastjes zijn er bijvoorbeeld al langer. In elk dorp in de gemeente is er wel eentje te vinden, zoals aan de Matthias Wolffstraat in Hoogerheide, in het winkeltje van Woensdrecht Werkt in Woensdrecht, bij de bibliotheek in Huijbergen en aan de Prinses Margrietlaan in Putte. In Ossendrecht staat sinds kort aan de OLV ter Duinenlaan 118 ook een zwerfboekenkastje, opgericht door de tienjarige Jolijn van den Brink.

Kinderboeken
Omdat Jolijn graag veel en snel leest, maar de bibliotheek door alle maatregelen niet zo goed toegankelijk is, kwam ze op het idee een zwerfboekenkastje op te zetten. Met wat hulp van haar ouders werd het kastje gevuld, maar het is Jolijn die enthousiast het kastje bijhoudt. “Er staan zowel boeken voor volwassenen als kinderen in, maar kinderboeken blijken heel hard te gaan. Boeken voor met name wat oudere kinderen zijn dan ook erg welkom.” De kinderboeken zijn ook te volgen met een speciale code op een sticker aan de binnenkant van de kaft via kinderzwerfboek.nl. Zo kun je de zwerftocht van een boek op de voet volgen.[n]

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief