Foto: Humphrey Hekhuizen

Museum Wings over Woensdrecht ontvangt weer bezoekers

OSSENDRECHT - Acht maanden. Zolang waren de deuren van museum Wings over Woensdrecht gesloten als gevolg van de coronamaatregelen. Maar nu er steeds meer versoepeld wordt, kon ook Wings over Woensdrecht de deuren weer openen.


Volgens voorzitter Sjaak van Loon is de afgelopen maanden hard gewerkt om alle puntjes op de ‘i’ te zetten in het museum. “Meestal doen we dat samen met onze vrijwilligers, maar dat kon nu niet. Omdat mijn vrouw Marianne ook vrijwilliger is, hebben we samen in onze bubbel elke week in het museum doorgebracht om schoon te maken. Anders zou alles onder de spinnenwebben hebben gezeten.” In de afgelopen maanden verrichtten Sjaak en Marianne diverse hand- en spandiensten. “We hebben alles voorzien van naambordjes in de vitrines, maar ook de winkelspulletjes ingedeeld. Daarnaast hebben we de zaken aangepakt die anders blijven liggen. Zo zijn de fotoboeken gerubriceerd en hebben we alle dozen, die we nog niet bekeken hadden, uitgepakt. Alle spullen zijn nu geregistreerd en heringedeeld. Ook de filmzaal/bibliotheek is op orde gebracht. Alles in het museum is echt geïnventariseerd.”

CuKids
Ook al staat het museum er nu al heel netjes bij, er zijn nog steeds zaken die gerealiseerd kunnen worden. “We willen ook nog aandacht besteden aan 75 jaar vliegbasis in de gemeente Woensdrecht. Daarvoor hebben we binnenkort een gesprek met de commandant van de vliegbasis. Op de vliegbasis liggen ook nog archiefdozen vol materialen over Aviolanda Papendrecht, maar door corona kunnen we de basis niet op. We hopen deze materialen spoedig te kunnen ophalen.” Verder komen in het najaar basisschoolleerlingen naar het museum in het kader van het CuKids-project. “We hopen zo mensen te prikkelen om hier langs te komen. Want er is hier voor jong en oud wat te zien en beleven.”

Zaterdag
Het museum is nu geopend op woensdag en zondag van 13 tot 16 uur, maar spoedig zal hier ook de zaterdag bij komen. “We kregen het verzoek vanuit het bisdom en Brasserie Abdijbos of we niet vaker open konden. Dat hebben we eerst besproken met onze vrijwilligers, maar zij gaven aan hier wel aan mee te willen werken. Komende zaterdag zijn we dan ook voor het eerst op zaterdag geopend.” Daarnaast wordt er ook nog een technische ruimte gerealiseerd. “Deze maken we nu gereed en we hopen deze medio augustus officieel te kunnen openen.” Vanuit de gemeente Woensdrecht heeft Wings over Woensdrecht ook een financiële bijdrage gekregen uit een potje voor culturele instellingen die door de coronacrisis geraakt zijn, iets waar het museum erg dankbaar voor is. “We tonen hier een compleet overzicht van wat de vliegindustrie voor Woensdrecht heeft betekend en nog betekent. Het is een stukje cultuurhistorisch erfgoed dat we graag tonen, maar we doen het ook allemaal als vrijwilligers.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief