Afbeelding
Foto: Bureau Multimedia KMSL

Motorenhal en TestCell F-35 feestelijk geopend

Door: Advertorial Algemeen

WOENSDRECHT - Afgelopen zaterdag vond op vliegbasis Woensdrecht de officiële opening plaats van twee gloednieuwe, state-of-the-art, gebouwen waarmee de wereldwijde F-35 vloot ondersteund wordt: de Motorenhal en de TestCell. Hier wordt het onderhoud uitgevoerd aan de F135 motoren van de F-35. Pratt &Whitney, StandardAero en de Koninklijke Luchtmacht hebben, om deze mijlpaal te realiseren, de afgelopen jaren intensief samengewerkt. Nederland is in 2014 door het Pentagon aangewezen om tijdens de levensduur van de F-35 het motoronderhoud te gaan verzorgen en demotoren te testen.

Na de toewijzing van deze capaciteit aan Nederland heeft een langdurig traject plaatsgevonden waarbij de twee gebouwen zijn ontworpen en gerealiseerd, het nodige materieel en werkplaatsinrichting is aangeschaft. Ook is een eerste groep personeel opgeleid voor onderhoud aan dit nieuwe motortype om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren aan de F135 motor. Vanuit deze twee gloednieuwe gebouwen op Woensdrecht wordt daarmee de wereldwijde F-35 vloot ondersteund. Dit is een zeer belangrijke stap voor Nederland, voor de industriële partners StandardAero en Pratt & Whitney, en zeker ook voor het internationale F-35 partnerschap, mede gezien de huidige vraag naar beschikbaarheid van F135 motoren voor de wereldwijde vloot van inmiddels zo’n 700 F-35’s.

Werkgelegenheid
De komst van het motoronderhoud voor de F-35 stelt de werkgelegenheid veilig en zorgt voor het behoud van specialistische kennis, die anders verloren zou gaan met het uitfaseren van de Nederlandse F-16 vliegtuigen over enkele jaren. Aangezien dit motoronderhoud dus niet alleen voor de Nederlandse F-35’s wordt gedaan, kan de werkgelegenheid zelfs verder groeien. Dat is in het belang van Nederland in het algemeen, en voor de regio West-Brabant in het bijzonder.

Samenwerking
Deze faciliteiten konden alleen tot stand komen, doordat de ministeries van Defensie en Economische Zaken en Klimaat, en de Provincie Noord-Brabant in 2015 hebben besloten de investeringen voor deze faciliteiten mogelijk te maken. Het daadwerkelijk bereiken van deze mijlpaal was alleen mogelijk door het sterke teamverband tussen het internationale F-35 programma, Pratt & Whitney, StandardAero en de Koninklijke Luchtmacht. Gezamenlijk stonden deze partijen de afgelopen jaren zij aan zij. Het realiseren van deze faciliteiten op Woensdrecht kent een duidelijke relatie met het besluit tot verwerving van de F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht. Alleen door de Nederlandse deelname aan het internationale F-35 programma was het mogelijk om deze werkgelegenheid naar Nederland te halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief