Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Een weerzien van een hoop vrijwilligers

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - In 1981 werd de Stichting Herwonnen Levenskracht West-Brabant officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarmee had eigenlijk al in 2021 het 40-jarige bestaan gevierd moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. Van uitstel kwam echter geen afstel, want met een reünie van (oud-)vrijwilligers werd er toch een feestje bij de loods aan de Grindweg gevierd. 

In al die jaren staat Herwonnen Levenskracht al voor hetzelfde doel: mensen helpen die het nodig hebben. Die inzet voor mensen die hulpbehoevend zijn, uit zich op verschillende manieren: van een verwendag tot een vakantieweek tot bingo’s en de uitreiking van kledingvouchers. Maar ook de rommelmarkten, de kringloopwinkel in Woensdrecht, de loods voor de inzameling van tweedehands goederen aan de Grindweg en de pop-up-store in Hoogerheide zijn een begrip als men over Herwonnen Levenskracht praat. Geen wonder dat bij de reünie voor (oud-)vrijwilligers onderling heel wat verhalen los kwamen over de afgelopen jaren en de vele activiteiten. 

Terugblik
Wat opvalt is dat veel vrijwilligers al jaren betrokken zijn bij Herwonnen Levenskracht, zoals Jos Joosen. “Mijn opa Toon Jaspers was een van de oprichters van de stichting en inmiddels zitten wij al vier generaties lang bij de stichting.” Karin Oerlemans, zelfs langer vrijwilliger dan het officiële bestaan van Herwonnen Levenskracht, namelijk 42 jaar, blikte tijdens de reünie terug over hoe ze samen met Ad van Loenhout er voor zorgde dat de stichting over een eigen opslagruimte kon beschikken. “De loods aan de Grindweg werd in 2011 gebouwd, maar we hebben hiervoor lang moeten lobbyen. In 1998 werd de voormalige voorzitter ziek, maar daar was ook de opslag onder gebracht. We zijn toen op zoek gegaan naar alternatieve ruimte, waaronder in het oude politiebureau aan de Duinstraat en in een schuur van de familie van der Poel aan de Antwerpsestraatweg. Maar het duurde pas tot 2011 dat we de loods aan de Grindweg kregen.”

Destijds zat huidig voorzitter Richard Musters nog in de gemeenteraad en stemde hij voor de bouw van de loods. Toen wist hij nog niet dat hij vanaf 2019 voorzitter zou worden van datzelfde Herwonnen Levenskracht. “Herwonnen Levenskracht staat voor mij voor enthousiaste mensen met het hart op de juiste plaats. Herwonnen Levenskracht kan bestaan dankzij alle mensen die erbij betrokken zijn: van de vrijwilligers die zich steeds inzetten tot aan de bezoekers, sponsoren en alle mensen die spullen komen aanleveren. Maar ook de oud-vrijwilligers hebben Herwonnen Levenskracht gemaakt. Dankzij deze mensen kunnen we ons 40-jarige bestaan vieren. De stichting is echt van ons allemaal.” 

Compliment
Burgemeester Steven Adriaansen feliciteerde de ongeveer tachtig aanwezige (oud-)vrijwilligers ook met het jubileum. “Het gaat bij Herwonnen Levenskracht niet alleen om spullen, maar ook om de activiteiten voor en met de samenleving. Het goede werk dat jullie verrichten is een enorm compliment waard. Ik ben er van overtuigd dat jullie ook de vijftig, zestig en zeventig jaar gaan halen.” Tonproater Den Teun kwam ook nog even langs om de aanwezigen te vermaken, waarna de reünie werd afgesloten met een barbecue.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief