Foto: Northern Talent Cup

Jeugdige Hoogerheidenaar gaat als een speer

HOOGERHEIDE – Hij is nog maar 13 jaar, maar Jurrien van Crugten is nu al niet meer te stoppen. Sinds zijn vijfde is hij bezig in de motorsport. Twee weken geleden tijdens de Northern Talent Cup racete hij zichzelf naar de pole position, de beste positie om een race in te beginnen. “Dat had ik eigenlijk niet verwacht.”


Op de Sachsenring, een racebaan in Duitsland, was hij iedereen te snel af. “In de eerste vrijetraining stond ik elfde en was ik gevallen. In de tweede vrije training was ik zesde , dat ging al wel een stuk beter maar ik had ook weer niet verwacht dat ik in de kwalificatie eerste zou staan,” vertelt Jurrien aan de telefoon. Op dat moment staat hij samen met zijn vader op de TT in Assen. “Je moet het zo zien,” zegt zijn vader Patric van Crugten. “De eerste vrije training is het verkennen van de baan als je hem nog nooit gereden hebt en dan ga je steeds verder je grenzen verleggen, je gaat steeds harder.”

Pole (position)
‘’Uiteindelijk is er niemand meer overheen kunnen gaan in de kwalificatie,’’ vertelt zijn vader verder. Spannend was het zeker, want degene achter hem kwam maar 0,099 seconden later over de streep. “We waren allemaal super blij! Hij pakt als eerste Nederlander de pole position in deze cup dat is wel lekker voor hem,” vertelt zijn vader trots. De races zelf waren op zaterdag 18 en zondag 19 juni. “Ik vond dat de race op zaterdag niet zo heel goed ging, want ik eindigde op de zevende plek, maar papa vond wel dat ik het goed had gedaan. Zondag was ik 4e geworden, net geen podium,” vertelt de jonge coureur uit Hoogerheide.

“Dit jaar is de doelstelling om te proberen in de top 10 te rijden in deze cup,” gaat zijn vader verder. Jurrien is een van de jongere kinderen in de leeftijdscategorie van 13 tot en met 17 jaar waarin hij rijdt. “Hij pakt netjes de punten, want de eerste vijftien plekken krijgen punten. Dus hij pakt elke race weer punten en dat is heel goed. Het feit dat hij nu pole pakte is gewoon knap,” vertelt Patric van Crugten.

Voorbereiding
De voorbereiding bestaat uit “veel trainen op de grote en kleine circuits. We doen conditie-en krachttraining, gaan op tijd slapen en houden op tijd rust,” leggen Jurrien en zijn vader uit. Ze stonden afgelopen weekend in Assen. “We bouwen alles op, de motor moet weer gekeurd worden en de rijders nemen met de rijderscoach het circuit door,” gaat Patric verder. Volgend jaar willen ze nog een keer deze cup rijden en daarna wil Jurrien graag meedoen aan de Redbull Rookies Cup. “En dan hopen dat hij met twee jaar in de Redbull Rookies Cup in Moto3 terecht kan komen, dat is het doel, dat is zijn droom,” vertelt Patric met een knikkende Jurrien naast hem.

Advies
Als ik hen spreek moet Jurrien de zaterdag en zondag nog racen. De wedstrijden worden live uitgezonden op het YouTube kanaal van de Northern Talent Cup en kunnen dus ook teruggekeken worden. Voor aspirant racers heeft Jurrien nog wel advies. “Ik zou beginnen met kleinere motoren.” Zelf is hij ook op een minibike begonnen. “En dan vooral er plezier in blijven houden, dat is het belangrijkst!”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief