Gerald de Waal uit Huijbergen.
Gerald de Waal uit Huijbergen. (Foto: Humphrey Hekhuizen)

‘Ik was echt het feestvarken’

HUIJBERGEN - Gerald de Waal is al vanaf zijn 18e een enthousiaste vrijwilliger. Voor meerdere verenigingen is hij aanspreekpunt en drijvende kracht. In april kreeg hij, als dank en waardering voor zijn verdiensten voor de samenleving, de koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester.


Gerald de Waal (62) kreeg in 2021 vanuit zijn vriendenclub al een ‘neplintje’ uitgereikt. “Voor de gek”, vertelt hij, omdat hij zich al zoveel jaren inspande voor zoveel verenigingen en (nog) niet was gedecoreerd. Dit jaar had hij niets verwacht. Zijn familie was er uitstekend in geslaagd hem te misleiden door thuis rond te lopen in trainingspakken met daaronder verborgen nette kleding. “Belangrijkste zaak was mij op tijd uit bed te krijgen, omdat het vakantie was en ik dan altijd uitslaap.” Hij zou meegaan met een maatje maar ging nog even de poort dichtdoen, die openstond. Tot verbazing van Gerald kwam het complete college daarachter tevoorschijn in een gezelschap van zo’n 30, 40 mensen. “Ik was echt het feestvarken, hoefde die dag niets te doen, werd helemaal gefêteerd.”

Jong geleerd
Gerald, in Roosendaal geboren, woont al vanaf zijn zesde in Huijbergen. Met vrouw Yvonne en nog studerende dochter in zijn ouderlijke woning. Hij werkt fulltime als leraar bij Curio. “Het zorgen zit erbij ons allemaal in”, lacht hij. Yvonne en de twee dochters zitten in de zorg en “de zoon die bij Feijenoord werkt ook”, grapt Gerald. Hij vertelt dat hij al op zijn 18e in het bestuur zat van V.I.V.O.O. En omdat hij de Pedagogische Academie deed werd hij al op jonge leeftijd gevraagd om de kindervakantieweken in de zomer en met de kerst te organiseren. “Het wordt gewaardeerd dat je kunt organiseren en ik vind het leuk om te doen. Daar gaat het mij om, altijd.”

4 mei comité
22 jaar is Gerald trainer van de jeugd, dames 2 en heren 3 van voetbalvereniging V.I.V.O.O. geweest. “Ik heb alles gedaan wat je je kunt voorstellen, behalve hoofdtrainer.” Dat betekent dat hij bestuurslid was, voorzitter en trainer. Als leider regelde hij het randgebeuren: alles wat niet op het voetbalveld gebeurt, maar rond het veld. Hij kan moeilijk stilzitten zegt hij, dat geeft hem weinig voldoening. Het 4 mei comité vroeg Gerald omdat hij, ervaren leraar, goed kan omroepen. Als voorzitter probeert hij “telkens iets toe te voegen.” Tijdens corona was dat het laten horen van The Last Post toen de traditionele herdenking niet kon doorgaan. Hij is blij dat de jeugd de herdenking oppakt.

De wandelende tak
Wandelclub ‘De wandelende tak’ is ontstaan vanuit V.I.V.O.O. Ook hier “proberen we er elk jaar iets bij te doen.” Gerald is een aanhanger van het Japanse model zoals Toyota toepast. “Dat betekent dat je elke keer moet proberen iets te verbeteren, hoe klein ook.” De jaarlijkse pannenkoekentocht die dit jaar in oktober wordt gehouden, trekt zo’n 900 tot 1000 deelnemers uit Nederland en België. “Het is hier een supermooie omgeving om te lopen.” Om deelnemers te trekken maakt Gerald gebruik van “een mega netwerk, in de loop der jaren opgebouwd. Het balletje gaat altijd rollen.” De organisatie hoeft maar een paar keer bij elkaar te komen en alles loopt, vertelt hij.

Vrienden van Bokkie
Deze stichting waarvoor Gerald zich inzet, ondersteunt goede doelen en is ontstaan uit een vriendenclub. “We kennen elkaar al 40, 50 jaar.” Sinds hun deelname aan de Roparun gaat er veel geld naar kankergerelateerde doelen. In het najaar gaan acht vrienden de Kilimanjaro beklimmen met als doel in Tanzania een kraamkliniek te realiseren. Sinds maart is Gerald voorzitter van tennisvereniging Huijbergen. “Tijdens corona zijn we helaas stil blijven staan al hebben we van alles georganiseerd zolang het kon.” Maar nu net, goed en wel terug van zijn vakantie uit Griekenland, is hij een hele week bezig geweest met de organisatie van een tennistoernooi. “We moeten uitstralen dat we weer plezier hebben.” Gerald zegt dat hij het leuk vindt dat een beetje aan te sturen. Yvonne voegt daaraan toe: ”delegeren”.

Toekomst
Gerald zit nog boordevol ideeën, zoals voor de herenclub ‘Societé de Huybergé’ of voor het omroepen bij het Fierljeppen maar is ook al bezig met opvolging. Bij V.I.V.O.O. zien ze in de ledenvergadering een bijna geheel jong bestuur. Bij de tennisvereniging zijn er 4, 5 jongeren die instappen. “Die geloven erin. Die gaan we ondersteunen.” Wat hemzelf betreft: “Je moet op een gegeven moment plaatsmaken voor vers bloed.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief