Wino aan de wandel in de Moezelstreek.
Wino aan de wandel in de Moezelstreek. Foto: Joop de Krom

Gedenkwaardige wandelmiddag in Huijbergen

Sport en vereniging

HUIJBERGEN - Woensdag 25 september om half vijf 's middags stijgt er een klaterend applaus op in de grote zaal van MFC De Kloek in Huijbergen. Ruim zestig toeschouwers hebben dan vanaf twee uur ademloos geluisterd en gekeken naar de presentatie 'Grenzeloos wandelen' en onderstrepen dus met luide bijval dat zij het gebodene meer dan gewaardeerd hebben.

Verband leggen tussen Irma la Douce, de Franse versie van Keetje Tippel, en de pelgrimage naar Santiago de Compostela lijkt ondoenlijk, maar wandelaar Wino Paas en zijn Vlaamse sidekick Maij Boden krijgen het moeiteloos voor elkaar! Hun 'speelse lezing' voor de leden van de Huijbergse Partners in Cultuur groeit gaandeweg uit tot een caleidoscopische voorstelling, die veel, zo niet alle aspecten van lange-afstandswandelen naar voren haalt. Woord en beeld nemen het publiek mee 'op reis', waarbij hilarische en ontroerende momenten elkaar aflossen.

Je hoort ervan op dat van de vele, gedurende honderden kilometers verzamelde stempels in de pelgrimspas alleen die van de laatste honderd kilometer naar Santiago écht tellen. En die moet je dan ook nog volgens een voorgeschreven route afleggen; omwegen leiden tot diskwalificatie, ook al heb je daardoor meer kilometers gemaakt! Die stempels moet je trouwens vaak op onverwachte locaties, bijvoorbeeld in de kroeg(!), ophalen. Je raakt zeer onder de indruk van de pelgrim die zijn invalide makker met rolstoel en al de bergpassen over zeult. Je staat ervan te kijken dat de pelgrims wijs weten te worden uit de vaak schimmige routebeschrijvingen en minstens zo verwarrende bewegwijzering en soms met groot fysiek ongemak - Maij liep met een gebroken teen! - toch doorzetten en hun doel weten te bereiken. Kortom, het applaus voor Maij en Wino was meer dan verdiend.

Daar komt nog bij, dat de secretaris van de organiserende Huijbergse KBO-afdeling, Joop de Krom, bij zijn dankwoord kon melden dat op voorstel van Wino de netto-opbrengst van de middag zou worden geschonken aan een goed doel, en wel de projectgroep Samen Fietsen Huijbergen! Dat nieuws leidde na afloop zelfs nog tot een spontane collecte, die zo'n € 75,= extra opleverde, waarmee het doel van de projectgroep, een duofiets voor Huijbergen, weer een stukje dichterbij is gekomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief