Lars van der Beek laat trots de nieuwe website zien
Lars van der Beek laat trots de nieuwe website zien

Ouderen in beweging met 'Woensdrecht actief'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

WOENSDRECHT - Het was twee jaar geleden een doorslaand succes: het activiteitenboekje vol sport en cultuur voor de Woensdrechtse jeugd. Maar buurtsportcoach Jacky Jansens kreeg al snel signalen door van ouderen die ook wel zo'n boekje wilde hebben. Dat boekje kon Jansens vandaag met gepaste trots presenteren.

Wie wil weten welke verenigingen er zijn in de gemeente Woensdrecht, kan natuurlijk de gemeentegids raadplegen. Daarin staan alle verenigingen en contactpersonen vermeld. Maar buurtsportcoach Jacky Jansens zag dat er behoefte was aan meer. "Toen het boekje voor de jeugd werd gepresenteerd, kwamen er veel ouderen naar me toe met de vraag of er ook niet zoiets voor hen kon worden gemaakt." Het grote verschil met de informatie uit de gemeentegids is de laagdrempeligheid, legt Jansens uit. "Je krijgt in dit boekje veel meer informatie, zoals met wie je contact kan opnemen, wanneer de activiteiten precies en wat het gaat kosten." Bovendien komt er ook een online variant. Die gaan fungeren als een gigantische activiteitenagenda op het gebied van sport en cultuur. Je kunt zoeken naar een specifieke activiteit, maar je ook laten inspireren door wat er zoal op de agenda staat. "Zo willen het gemakkelijk mogelijk maken voor ouderen om te gaan bewegen."

Deelnemers

In de eerste editie van het boekje Woensdrecht Actief voor 55+ staan veertig verenigingen. Een goede score, vindt Jansens, maar het kan nog veel beter. "Wat we bij de jeugd zagen, was dat er het tweede jaar veel meer werd aangeleverd bij ons. Toen had het boekje natuurlijk al meer bekendheid. Dat helpt enorm", legt de buurtsportcoach uit. "Veertig is natuurlijk een mooi aantal, maar het komt niet in de buurt van hoeveel verenigingen en activiteiten er zijn in onze gemeente!" Het boekje werd maandag uitgereikt aan bestuursleden van de KBO's uit de gemeente. Zij waren enorm enthousiast over het initiatief. "Wij weten dat hier echt behoefte aan is. Heel mooi om te zien dat aan die behoefte nu wordt voldaan", aldus Chris de Weert van KBO de Kring.

Er zijn in totaal 2500 boekjes gedrukt. Als er nog meer behoefte is aan de exemplaren, kan er nog bijgedrukt worden laat wethouder Lars van der Beek weten. Ook over een tweede editie in 2019 is hij enthousiast. "Dit initiatief draagt bij aan onze preventieve doelstelling: namelijk vitaal oud worden. Wanneer ouderen blijven bewegen blijven ze niet alleen gezond, maar ook maatschappelijk betrokken. We dragen als gemeente daarom graag bij aan het boekje."

Het boekje wordt verspreid bij de KBO's, en komt op allerlei plaatsen te liggen in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan MFC's en de bibliotheek. Wil je de activiteiten online bekijken? Ga naar www.cultsportwoensdrecht.nl. Wil je een activiteit aanleveren? Mail naar j.hendriks@bwiwoensdrecht.nl.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief