Paul Jaspers (rechts) en mede-initiatiefnemer Frans Hendrickx probeerden de os in het geheim te plaatsen. Dat viel nog niet mee.
Paul Jaspers (rechts) en mede-initiatiefnemer Frans Hendrickx probeerden de os in het geheim te plaatsen. Dat viel nog niet mee. (Foto: Paul Jaspers)

'Ossendrecht zonder os; dat kan natuurlijk niet'

OSSENDRECHT - Daar staat 'ie dan. Na lange tijd heeft Ossendrecht sinds gisteren eindelijk weer een os. Van beton weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Dankzij inspanningen van verschillende lokale ondernemers kon gisteren het betonnen exemplaar met een graafmachine op zijn sokkel worden geplaatst, nadat het bronzen exemplaar in augustus van de sokkel verdween. 


Volgens Paul Jaspers van OBI-beton, het bedrijf dat het beeld liet gieten, ontstond het idee na een samenzijn. "Je kent het wel, je bent op een feestje en je krijgt het erover: 'De os moet terug.'" Aangezien een nieuwe Bronzen Os wellicht te duur zou zijn (kosten: ruim 30.000 euro), werd het idee opgevat om het beest dan maar in beton te gieten. En zo geschiedde. Jaspers: "Want Ossendrecht zonder os, dat kan natuurlijk niet."


Elfde van de Elfde
Ook omdat Elfde van de Elfde weer voor de deur staat moest er absoluut een nieuwe os komen, vertelt Jaspers. Het betonnen beest weegt zo'n 275 kilo. Dus die wordt niet zomaar meegenomen. "Eigenlijk wilden we hem maandag in het geheim op z'n sokkel zetten, maar nieuwsgierige buurtbewoners kwamen natuurlijk al een kijkje nemen", lacht Jaspers. Inmiddels is er ook contact vanuit de gemeente geweest. "Die bedankte ons voor deze inspanning. We hoeven er niets voor terug", zegt hij bescheiden. En of er ooit een bronzen os komt? "Wie weet, maar de afspraak is dat de betonnen os hier zolang blijft staan totdat er een bronzen vervanger komt. Misschien volgend jaar, misschien over tien jaar." 

Guus Arnouts


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief