Foto: Hanneke Marcelis

Teleurstelling in Woensdrecht: 'Het ziekenhuis bij Zoomland had onze voorkeur'

WOENSDRECHT - Het is voor de gemeente Woensdrecht een teleurstelling dat het nieuwe Bravis Ziekenhuis in Roosendaal komt. Dat geeft wethouder Lars van der Beek, Sociaal Domein, eerlijk toe. "Bergen op Zoom had zeker onze voorkeur", stelt hij. "Maar tegelijkertijd respecteren we de keuze natuurlijk wel. En het is positief nieuws dat er meer zorg naar onze eigen gemeente komt."


De nieuwe hoofdlocatie van het Bravis Ziekenhuis komt bij Bulkenaar in Roosendaal te staan. Dat heeft de raad van bestuur vanochtend bekend gemaakt. En dat is een domper voor de gemeente Woensdrecht. "Ik heb al vaker aangegeven dat de locatie bij Zoomland in Bergen op Zoom onze voorkeur had, omdat dit voor onze inwoners minder ver rijden is. Het is dus jammer voor onze gemeente dat er voor Roosendaal is gekozen", stelt wethouder Lars van der Beek. Tegelijkertijd vindt hij het wel belangrijk om de keuze te respecteren en om te kijken naar de kansen die het Bravis de gemeente biedt om de zorg in Woensdrecht te verbeteren. "Het Bravis is de laatste tijd al meer aan het testen met het brengen van zorgvoorzieningen naar onze gemeente. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de dialyse in Huijbergen. Het Bravis heeft die apparatuur daar neer gezet, zodat inwoners in hun eigen gemeente aan de dialyse kunnen zitten en niet meer naar het ziekenhuis hoeven", legt de wethouder uit. Het Bravis heeft in gesprekken met de wethouder al laten weten graag meer van dit soort initiatieven te ontplooien om de zorg dichterbij de inwoners van Woensdrecht te brengen. "Als je dan even snel gaat brainstormen kun je bijvoorbeeld ook denken aan het plaatsen van fotoapparatuur bij onze huisartsen of aan het regelen van spreekuren van specialisten in onze gemeente. Mensen zouden dan vooral voor de geplande zorg, lang niet meer altijd naar het ziekenhuis hoeven. En dat zou een mooie ontwikkeling zijn."

Aanrijtijden

Een veelgehoord argument tegen de realisatie van het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal is de aanrijtijden. Die zijn in delen van Tholen in het Woensdrechtse Putte al kritiek. Ambulances moeten wettelijk namelijk binnen 45 minuten een ziekenhuis kunnen bereiken in Nederland. Een rapport van het RIVM heeft echter uitgewezen dat die aanrijtijden niet in het geding komen bij een verplaatsing van het ziekenhuis naar Roosendaal. Dat komt onder andere doordat de afslag naar het ziekenhuis al bij Wouwse Plantage komt te liggen. Als de aanrijtijden niet haalbaar waren geweest vanuit Roosendaal, zou die locatie ook meteen zijn afgevallen voor het bestuur van het ziekenhuis. "Dat die aanrijtijden onder de norm van 45 minuten blijven is enorm belangrijk. Het is goed om te lezen in het rapport van de RIVM dat dit ook het geval is bij de keuze voor Roosendaal", stelt de wethouder. Daarnaast benadrukt de wethouder dat de rit naar het ziekenhuis in Roosendaal slechts een paar minuten langer zal zijn dan naar Bergen op Zoom. "Dat is te overzien. En bovendien komt er ook een polikliniek in Bergen op Zoom, dus dat is ook goed nieuws."

Het Bravis gaat ook in gesprek met Arriva om te kijken naar de mogelijke aanpassingen in de buslijnen. "Het zou bijvoorbeeld positief zijn voor onze inwoners als lijn 104 vaker gaat rijden en een stop krijgt voor de deur van het ziekenhuis." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief