Afbeelding

Onderwijs strijdt mee tegen armoede

Nu Bergen op Zoom

WOENSDRECHT – De campagne ‘Samen tegen Armoede’ van de gemeente Woensdrecht is toe aan de vierde sessie. In de vorm van een estafette en met telkens een ander thema spant de gemeente zich samen met diverse maatschappelijke partners in om armoede in al zijn facetten aan te pakken.

Ditmaal is het thema ‘onderwijs’, waarbij ingezoomd wordt op kinderarmoede. Directeuren van alle basisscholen in de gemeente, Stichting Leergeld Brabantse Wal en wethouder Lars van der Beek ondertekenden op maandag 13 maart het armoedepact op het gemeentehuis.

Ondertekening van het armoedepact heeft geen juridische, maar wel symbolische waarde. “We willen hiermee partijen met elkaar in contact brengen, samenwerking bevorderen teneinde mensen te wijzen op de regelingen die er zijn om armoede te verzachten”, aldus een bevlogen wethouder.

Kinderarmoede

Van der Beek signaleert dat één op de tien kinderen binnen de gemeente Woensdrecht in armoede leeft. Tevens meldt hij dat de gemeente € 70.000,-- extra kan inzetten voor de bestrijding van armoede bovenop bestaande regelingen. “Echter, dit geld mag alleen ingezet worden voor de bestrijding van kinderarmoede.” Hij roept de scholen op met ideeën te komen. Voorts stelt de wethouder: “Het ligt niet aan de middelen, er is geld beschikbaar, maar de uitdaging is, armoede uit de sfeer van schaamte te halen. Uit de taboesfeer.”

Terugblik

Voordat de huidige estafettedeelnemers het stokje overnamen, was er een korte terugblik. Na de thema’s ‘bestaansvoorzieningen’ en ‘sport en cultuur’, stond ‘geld en liefdadigheid’ de afgelopen maanden centraal. De ondertekenaars waren: Caritas/Parochie De Bron (RK Kerk), de Kredietbank, het Open huis, de Protestante Kerk, de Rabobank, de IJsbaan en zorgverzekeraar VGZ.

IJsbaan

De IJsbaan in Hoogerheide stelde 100 tickets beschikbaar voor kinderen van minima terwijl Caritas/Parochie De Bron in samenwerking met de Protestante Kerk een sinterklaasmiddag voor kinderen van 0 tot 8 jaar organiseerde die gebruik maken van de voedselbank. Kredietbank probeert onder andere door het houden van een spreekuur op mbo-scholen deze leerlingen te helpen bij allerlei financiële kwesties.

“We willen zowel voorkomen dat ze in de schulden komen, alsook hen helpen uit de schulden te komen”, verklaart Michiel Reijntjes van de Kredietbank. Reijntjes speelt meteen in op het thema ‘onderwijs’ van deze sessie door een voorstel te doen aan de aanwezige scholen. “De Kredietbank kan gastlessen geven over hoe met zakgeld om te gaan.”

Schoolexcursie

Na deze terugblik volgde de ondertekening van het vierde armoedepact met als thema ‘onderwijs’. Naast de directeuren van de scholen en Stichting Leergeld, zetten ook de voorzitters van achtereenvolgens de ouderraad en de leerlingenraad van basisschool Ste.Marie uit Huijbergen hun handtekening.

Stichting Leergeld zorgt bijvoorbeeld dat kinderen van minima meekunnen op schoolexcursie of dat ze een laptop of fiets kunnen aanschaffen. Martien Franken van deze stichting had alvast een tip voor de schooldirecteuren: “Neem informatie over Leergeld op in de nieuwe schoolgids.”

Meedoen

Het volgende thema is ‘meedoen’. Op 7 juni 2017 vindt de overdracht plaats. Partners die het estafettestokje overnemen zijn: Dorps-en Zorgcoöperaties, cliëntondersteuners, KBO, FNV, Stichting Jeugdland en Kindervakantieweek.

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief