Foto: Shutterstock

Kans groot dat zonsverduistering donderdag te zien is

ZUNDERT - Aanstaande donderdag is vanuit ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan precies voor de zon langs. De kans is groot dat Nederland een groot deel van de zonsverduistering kan zien, want volgens de huidige weersverwachting wordt het vrij zonnig. 


De volgende gedeeltelijke eclips die zichtbaar is in het land is op 22 oktober 2022. Op 12 augustus 2026 is de zon voor 90% verduisterd. Voor het eerst sinds 20 maart 2015 kan je de eclipsbril weer opzetten, want er komt een (gedeeltelijke) zonsverduistering aan. 

Donderdag 10 juni tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan, vanaf de aarde gezien, precies voor de zon langs. In eerste instantie zien we vanuit de rechterkant de zon voor een deel afgeschermd worden. Op het hoogtepunt, om 12:23 uur, is de bovenkant van de zon bedekt. Vervolgens verdwijnt de schaduw aan de linkerkant van de zon.

Tijdens het maximum is 17% van het totale zonoppervlak door de maan bedekt. De zon staat vrij hoog aan de hemel in zuidoostelijke richting. Ook wanneer de zon wordt verduisterd is de zon schadelijk voor het oog. De ogen moeten dan ook beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. Het gebruik van een eclipsbril wordt dan ook sterk aangeraden.

Gemiddeld over het land vindt de gedeeltelijke zonsverduistering plaats tussen 11:19 uur en 13:31 uur. Toch duurt de totale verduistering in het zuiden van het land ruim zeven minuten korter dan in het noorden. Dat komt door de kromming van de aarde. In Middelburg begint de verduistering om 11:16 uur, West-Brabant komt kort daarna aan de beurt.

Monique Jansen
Monique Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief