Foto: Charles van Campenhout

Nieuwe burgemeester Joyce Vermue: 'Zundert is een plek waar ik mij thuis ga voelen'

ZUNDERT - "Een plek waar ik mij thuis ga voelen." De nieuwe burgemeester van de gemeente Zundert, Joyce Vermue, wond er woensdagavond bij haar officiële installatie geen doekjes om. "In de gemeente Zundert heb ik mijn nieuwe thuis gevonden."


Na haar beëdiging kreeg de nieuwe burgemeester voor de eerste keer haar ambtsketen omgehangen. Een moment waarnaar de geboren Zeeuwse, in mei van dit jaar door de Zundertse gemeenteraad officieel als burgemeester voorgedragen, al geruime tijd naar had uitgekeken.

Belangstelling

"Toen in september het bericht kwam dat in Zundert de zoektocht naar een nieuwe burgemeester werd gestart, werd direct mijn belangstelling gewekt", vertelt zij in haar toespraak. "Terug naar de omgeving waar ik studeerde. De omgeving waar ik veel goede herinneringen aan heb. Naar een gemeente met verschillende kernen, op de grens van Nederland en Vlaanderen en met een rijk verenigingsleven. Kortom: een plek waar ik mij echt thuis ga voelen."

Zelfredzaamheid

Ze verwijst daarbij naar het Zundertse DNA-boek waarin vermeld staat dat Zundert zich kenmerkt door Zeeuwse zelfredzaamheid en Vlaamse vriendelijkheid. "Die zelfredzaamheid waar in het DNA-boek over gesproken wordt, ook wel uit te leggen als het vermogen om je eigen oplossingen te kiezen, is voor mij altijd al de basis geweest om mijn steentje bij te dragen aan onze maatschappij. Eerst als maatschappelijk werker waarbij ik mensen ondersteunde die door omstandigheden het even wat moeilijker hadden. Het doel voor hen was zo snel mogelijk weer zelfstandig verder te kunnen. Later als Tweede Kamerlid, omdat ik heb ervaren dat wetgeving direct invloed heeft op de mogelijkheden en kansen van mensen in het leven. En nu als uw burgemeester omdat ik er in geloof dat we in gezamenlijkheid veel kunnen bereiken. Nieuwe kansen kunnen benutten voor een gemeente waarin iedereen zich thuis voelt. Een gemeente Zundert die leeft!"

Verbinding

Achtmaal, Klein Zundert, Rijsbergen, Wernhout en Zundert werden de voorbije maanden reeds veelvuldig door Joyce Vermue bezocht. Ze wandelde er door de Pannenhoef en op de Oude Buisse Heide, hield op verschillende plekken een stop om een kopje koffie te drinken of een hapje te eten, en vergat daarbij zelfs niet om de befaamde Zundert Trappist te proeven. "Deze bezoeken waren vooral bedoeld om gevoel te krijgen bij de gemeenschap en de uitdagingen die voor de toekomst gezien worden", zo maakt ze duidelijk. "Dit kan alleen door daadwerkelijk zelf te ervaren en te zien waar over gesproken en geschreven wordt. Zo wil ik ook invulling geven aan het burgemeesterschap. Door op pad te gaan, het gesprek aan te gaan en van daaruit de verbinding te leggen met de voornemens voor de toekomst."

Corso

Op kennismaking ligt volgens burgemeester Joyce Vermue, die zelf in Achtmaal gaat wonen, de komende tijd dan ook het accent. In de aanloop naar het Corso wil zij bijvoorbeeld graag op bezoek bij alle buurtschappen. "Samenwerken zit de inwoners van Zundert in de genen, is me verteld. Samen aan de slag gaan wordt met de paplepel in gegoten door al van jongs af aan te helpen in de tent en op het veld met het bouwen van de wagens voor het Corso. Het Corso neemt een belangrijke plaats in, in de gemeente Zundert en natuurlijk wil ik daar, als uw burgemeester, alles over te weten komen."

Veiligheid

Met betrekking tot de opgaven die haar als burgemeester wachten ligt ze ook alvast een klein tipje van de sluier op. "Bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving zie ik als één van mijn belangrijkste opgaven. Zorg dragen voor openbare orde en veiligheid is een directe verantwoordelijkheid van een burgemeester. In de afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet naar een voldragen veiligheidsprogramma. Dit maakt ook dat andere gemeenten in den lande naar Zundert kijken om te leren van de ervaringen die hier zijn opgedaan."

Samenwerking

"In onze gezamenlijke opgave blijven wij in gesprek over wat een veilige omgeving is en kan gezocht worden naar passende oplossingen, binnen de mogelijkheden die de wet ons daartoe biedt.", aldus burgemeester Joyce Vermue. "Zundert is een netwerkgemeente die onder andere binnen de D6 en D9 gemeenten opereert. We zoeken de samenwerking omdat we in gezamenlijkheid met andere gemeenten tot een beter resultaat voor Zundert kunnen komen." Wel plaatst ze hierbij de kanttekening dat samenwerking op grote schaal altijd moet leiden tot toegevoegde waarde op lokaal niveau. "Dit alles met behoud van zelfstandigheid en de eigen identiteit", benadrukt ze. "Zundert is uniek en heeft de omgeving veel te bieden.

Voorrecht

"Naast de opgaven die er op het gebied van openbare orde en veiligheid en de bestuurlijke samenwerking liggen wil ik bovenal burgemeester zijn voor alle inwoners. Bij mooie momenten, maar ook door een steuntje in de rug te bieden op het moment dat iemand met tegenslag te maken krijgt", besluit ze.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief