V.l.n.r. wethouder René Lazeroms, teamleider Arthur van Schijndel en kampioen Ludo Kools.
V.l.n.r. wethouder René Lazeroms, teamleider Arthur van Schijndel en kampioen Ludo Kools. Foto: Corine Roks

Sprundels eerbetoon aan Ludo Kools

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Met een smoesje werd Hoogerheidenaar Ludo Kools afgelopen zondag naar speellokaal Café de Drie Zwaantjes in Sprundel gelokt. Daar wachtte hem een grote verassing. In de terrastuin werd hij met luid applaus onthaald door teamleden van Biljart Vereniging Sprundel. Drie weken eerder pakte Kools het goud op het NK Masters Driebanden, een prestatie waarmee hij geschiedenis schreef. 

De overwinning werd op deze zondag nogmaals gevierd, maar nu met zijn vaste biljartmaten. Uit handen van secretaris Arthur van Schijndel ontvangt Ludo een toepasselijke bokaal.

Uniek

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het NK nog nooit van de naam Ludo Kools had gehoord,” geeft wethouder René Lazeroms in alle eerlijkheid toe. De wethouder komt niet met lege handen, namens het bestuur van de gemeente Rucphen feliciteert hij de kampioen en overhandigt Ludo, die ook nog eens de functie van voorzitter bij BV Sprundel bekleedt, een streekcadeau en bloemen. “Je woont niet in de gemeente Rucphen, wel is het uniek voor de Sprundelse biljartvereniging om zo’n kampioen in hun midden te hebben,” vult de wethouder aan.

Eredivisieteam

Het is het eerste seizoen dat er weer een Eredivisie team actief is in het clublokaal aan de Sint Janstraat. Onder de naam Aartsbouw Sprundel spelen de heren op het allerhoogste niveau Driebanden. Kools speelt in het team van Rudolph, Brants en Weeremans. Door de lockdown kwamen de teamcompetities stil te liggen, de 54-jarige Ludo houdt zijn techniek in vorm op zijn eigen biljarttafel. Hij weet zich tot zijn grote verbazing te plaatsen voor het NK Driebanden in Berlicum. Tegen vijftien topbiljarters gaat hij de strijd aan, de titel op naam van de Brabander acht iedereen voor onmogelijk. De wedstrijdleiding heeft gekozen voor de format ‘The best of five’, in sets van tien caramboles met de tijdklok op 30 seconden. De korte setjes werken in Kools voordeel, hij doorstaat de poulewedstrijden.

“Ik merkte dat de gevestigde namen blij waren met mij als tegenstander. Liever tegen een debutant in de kwartfinale dan met topbiljarters als Jaspers, Van Erp of Burgman. Uiteindelijk bereikte ik de Masterfinale. Ik won met 3-2 van Raimond Burgman. Een droomfinale waarbij me opviel dat supporters voor mij waren. Later hoorde ik dat dorpsgenoten aan de buis gekluisterd zaten. Publiek was tijdens de wedstrijden niet toegestaan,” aldus Ludo over de finale die op 29 april werd gespeeld. Met de overwinning van de KNBB Jumbo Masters in de pocket heeft hij zich geplaats voor het WK in Korea dat in oktober op de planning staat. De ontwikkelingen rond corona zijn voor het al dan niet doorgaan bepalend.

Dick Jaspers

Aan het adres van BV Sprundel stromen de felicitaties binnen. Zo ook een gelukwens namens de nummer één van de wereld, Dick Jaspers. Wegens verplichtingen elders kon hij niet aanwezig zijn op het besloten feestje van deze zondagmiddag. Van Schijndel leest een stukje voor uit deze sportieve mail: “Prachtig dat jij op de lijst van de NK’s staat. je bent dé verrassing van 2021.” De club hoopt de competitie weer snel op te kunnen pakken. “Onze vereniging is sinds 1983 actief. Niet eerder hebben we een Nederlands Kampioen in ons midden gehad. We zien uit naar het nieuwe seizoen waarin we ons zowel op het allerhoogste niveau en in de eerste, tweede en derde divisie kunnen bewijzen,” besluit de secretaris. [n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief