V.l.n.r. molenaars van molen De Hoop, Nico Papineau Salm (De Hollandsche Molen) en wethouder René Lazeroms.
V.l.n.r. molenaars van molen De Hoop, Nico Papineau Salm (De Hollandsche Molen) en wethouder René Lazeroms. Foto: Corine Roks

Sprundelse molenbiotoop biedt volop gespreksstof

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - Tijdens zijn ‘100-molens-jubileumtoer door Nederland’ is het ook Molen De Hoop die wordt vereerd met een bezoek van voorzitter Nico Papineau Salm van De Hollandsche Molen, een vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland. Dat gebeurde dinsdagmiddag, een dag waarop de Sprundelse molen letterlijk de wind mee had. De voorzitter luisterde aandachtig naar de aanwezigen en gaf hier en daar tips wat betreft subsidies en onderhoud. Vooral de Sprundelse molenbiotoop leidde tot gespreksstof.

Onder de aanwezigen de molenaars en overige vrijwilligers van de Sprundelse Molenstichting, Beleef Sprundel en afgevaardigden van de Heimolen uit Rucphen. Wethouder René Lazeroms, die monumenten in zijn portefeuille heeft, vertegenwoordigde de Gemeente Rucphen.

Presentatie

Het is voorzitter Jan van den Broek van Molenstichting De Hoop Sprundel die het gezelschap inleidt door middel van een presentatie. Daar komt al snel de term molenbiotoop naar boven, de directe omgeving van de molen binnen een straal van 400 meter. Voor windmolens is het van belang dat de ruimte rondom de windmolen vrij blijft zodat de wieken de wind goed kunnen vangen en de molen zijn werk kan doen. In het geval van De Hoop; het malen van granen tot meel. “De molenbiotoop voor Sprundel is matig. Debet daaraan zijn de hoge bomen rond het Fatimapark,” waarbij van den Broek tevens twee ruimtelijke ontwikkelingen deelt: de uitbreiding van basisschool Vinkenbos en de bouwplannen op een steenworp afstand van het molengebied.

Molenbiotoop

Wethouder Lazeroms geeft hierop een toelichting: “De molenbiotoop is opgenomen in het bestemmingsplan en zeker een factor in de planontwikkeling. Voor de basisschool zijn er inderdaad plannen in voorbereiding. Eén van de opties is een extra verdieping op het twee lagen tellende deel dat in 2006 is gerealiseerd. Dit is echter een zeer prijzige variant waarover de raad beslist. We zijn in overleg met verschillende belanghebbenden waaronder ook de Molenstichting. Wat betreft de woningbouw in het middengebied; hier zijn plannen voor een hoofdgebouw, een soort bijgebouw met daaronder een parkeergarage. Daarachter een tweetal twee lagen tellende appartementen. Met de realisatie van woningbouw in dit centrumgebied gaat een lang gekoesterde wens van velen in vervulling.”

Cultureel erfgoed

De aanwezigen zijn het unaniem eens: “We willen hierin een evenwicht vinden waarin alle partijen zich kunnen vinden. De Hoop behoort tot het cultureel erfgoed en is van historische en maatschappelijke waarde voor het hele dorp.” Papineau Salm tipt de Molenstichting de gemeenteraad eens uit te nodigen in het Sprundels gemaal.

Roeden

Het onderhoud van het Rijksmonument uit 1840 komt ter sprake. Van den Broek: “We zijn in afwachting van het rapport van de Monumentenwacht. In dit rapport kunnen dwingende adviezen worden opgenomen. We weten dat onze roeden aan vervanging toe zijn, een kostenpost van dik twee ton. Van de gemeente Rucphen ontvangen we elk jaar een bijdrage van 10.000 euro. Verder bestaan onze middelen onder meer uit sponsoren en onze Molenvrienden,” waarbij oud-wethouder Zeeburg-Amsterdam verwijst naar het Molenfonds. “Speciaal voor dit soort kosten is dit fonds opgericht.” Ook de verzekering passeert de revue en Papineau Salm informeert belangstellend naar de drie molenaars en de vijftien vrijwilligers van De Hoop. “Mijn complimenten aan deze actieve groep.” De Sprundelse molen is het negentigste gemaal van zijn jubileumtoer in het kader van het 100-jarig bestaan van de landelijke molenvereniging in 2023.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief