Wethouder Martijn Gijzen geeft het startsein voor de Opschoondag.
Wethouder Martijn Gijzen geeft het startsein voor de Opschoondag. Foto: Gemeente Rucphen

Scholieren gemeente Rucphen aan de slag met afvalproject

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Leerlingen van de basisscholen De Vindplaats, Mariadonk, Het Palet en de Martinusschool zijn deze vrijdag gestart met de Opschoondag 2023 in de gemeente Rucphen. Wethouder Martijn Gijzen gaf het startsein voor de zeventiende editie van de Opschoondag.

Ruim 400 leerlingen, leerkrachten en ouders zetten zich in om zwerfafval op te ruimen en gingen aan de slag met het afvalproject ‘Afval is grondstof en geen zwerfafval’. Wethouder Gijzen kreeg het symbolische ‘afvalstokje’ uit handen van collega wethouder Ger de Weert van de gemeente Etten-Leur overgedragen. Leerlingen van het Munnikenheide College uit Etten-Leur hebben het afvalproject al afgerond. Nu is het de beurt aan Rucphen. “Het probleem met zwerfafval houdt natuurlijk niet op bij gemeentegrenzen dus de oplossing gaat ook over die grenzen heen,”aldus wethouder Martijn Gijzen. “Het is mooi dat we via onze jeugd en het afvalproject de handen ineen slaan.”


Leerlijn

Leonard Braber, adjunct-directeur van het Munnikenheide College Rucphen, en wethouder Gijzen ondertekenden het convenant en bezegelden daarmee de deelname aan het project dat, in opdracht van de Gemeente Rucphen, is ontwikkeld door Ronald Reinhoudt en Jolanda Jochems, coördinatoren Rucphen Schoon 2023. Zij deden dit samen met de deelnemende scholen. Het afvalproject omvat een leerlijn voor groepen 1 tot en met 8 van het Primair Onderwijs en de leerjaren 1 tot en met 3 voor het Voortgezet Onderwijs. In totaal krijgen ruim 750 leerlingen uit de gemeente Rucphen gastlessen en workshops over afval. De eerste twee weken van mei is er een tentoonstelling in het gemeentehuis te bezichtigen met foto´s en een selectie van werkstukken en posters, gemaakt door leerlingen tijdens het afvalproject Rucphen Schoon 2023.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief