Gastvrouw Anneke Schouwenaars: 'Van de drie kledingbanken is Rucphen de locatie waar de meeste kleding wordt gedoneerd'
Gastvrouw Anneke Schouwenaars: 'Van de drie kledingbanken is Rucphen de locatie waar de meeste kleding wordt gedoneerd' Foto: Addo Sprangers

Kledingbank Rucphen voorziet in behoefte

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Ruim een jaar geleden opende De Kledingbank Rucphen. Met verrassend veel succes, zo blijkt aan het aantal inwoners dat gebruik maakt van de als piloot opgezette voorziening. Voor het college alle reden om in januari al te besluiten de pilot in ieder geval voort te zetten tot 1 juli 2026.

De Kledingbank Rucphen draagt in belangrijke mate bij aan de armoedebestrijding in de gemeente Rucphen. Inwoners die zijn aangewezen op een leefbudget rond het sociaal minimum, kunnen bij de Kledingbank elke maand per gezinslid een gratis pakket van kleding en woontextiel uitzoeken. “Aanvankelijk dachten we dat inwoners, omdat Rucphen een kleine kern is, misschien vanwege schaamte niet snel hier over de drempel zouden stappen,” vertelt gastvrouw Anneke Schouwenaars. “Het aantal deelnemers is echter snel gegroeid.”

Praatje

Die constatering wordt bevestigd door Natasja van Ineveld. Zij is projectcoördinator namens Stichting De Kringloper die in samenwerking met de verschillende gemeenten ook kledingbanken in Roosendaal en Halderberge heeft gerealiseerd. “Voor de locatie Rucphen was de prognose dat we na twee jaar 150 deelnemers zouden hebben die hier kleding komen halen. Na één jaar zitten we al op 175 deelnemers en dat is heel erg verrassend. Het laat zien dat je in deze gemeente niet kunt zeggen dat er geen armoede is. De behoefte aan de Kledingbank is er dus zeker en beslist niet alleen vanuit het oogpunt van armoede. Het draagt ook bij aan de bestrijding van eenzaamheid. Mensen die kleding komen brengen bijvoorbeeld, komen óók voor het maken van een praatje. Daartoe hebben we inmiddels al stoeltjes en een tafel vóór in de zaak gezet.”

Arbeidsparticipatie

“Het is een bijvangst die we vooraf niet hadden kunnen bedenken,” vult Anneke Schouwenaars aan. “Van de drie kledingbanken is Rucphen de locatie waar de meeste kleding wordt gedoneerd. Bijna het dubbele van Roosendaal of Oudenbosch.” Ook op andere vlakken blijkt de Kledingbank Rucphen een succes. Zo biedt zij inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via het Werkplein plekken voor arbeidsparticipatie. Natasja van Ineveld: “Voor deze mensen is de Kledingbank een fijne plek om stappen te maken richting de reguliere arbeidsmarkt. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de bieb die waar nodig Nederlandse les verzorgt. Op deze locatie kunnen op die manier maximaal dertig personen worden geholpen. De meeste werken een aantal dagen per week. Het Werkplein doet om de twee of drie maanden een evaluatie. Zo blijven mensen in beeld en kunnen ze stappen maken. Tegelijkertijd voorkom je op die manier belasting van zorginstellingen.”

Gepensioneerden

De Kledingbank Rucphen onderhoudt een breed netwerk, van waaruit deelnemers hun weg vinden naar de Kledingbank. “Denk aan het Zorgloket, de Voedselbank, Stichting Leergeld en Vluchtelingenwerk,” somt Nastasja van Ineveld op. “Ook de Gemeente Rucphen staat er heel goed in. Daar hebben we ook in geïnvesteerd. Al die partijen nodigen we uit op locatie.” Ze vertelt dat de Kledingbank Rucphen momenteel ook haar pijlen richt op gepensioneerden met een klein pensioentje. “Via onder meer de nieuwsbrief van het Wit-Gele Kruis proberen we die groep eveneens te bereiken. Die mensen hebben het soms ook moeilijk, maar denken vaak ten onrechte dat ze nergens recht op hebben. Dit jaar onderzoeken we verder of we ook iets kunnen doen via woonzorgcentra.”

Modeshow

En zo staan er nog maar zaken op stapel. “Via het Munnikenheide College is inmiddels ook het onderwijs bij de Kledingbank Rucphen betrokken,” vervolgt Nastasja van Ineveld enthousiast. “Een kleine twee maanden geleden hebben we onze eerste stageplek kunnen aanbieden. De Kledingbank is sociaal-maatschappelijk een mooie locatie om een stage te doen.” Anneke Schouwenaars voegt eraan toe dat daarnaast in de maand juni de vitrines in het Rucphense gemeentehuis worden ingericht. “Verder mogen we drie of vier panelen aankleden met kunstwerken van bij ons afgekeurd textiel.” Voorlopig klapstuk moet straks de zogeheten Second Life Fashion Show met gebruikte kleding worden. “Op die manier wordt het thema ook voor jongeren heel toegankelijk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief