Angelo Somers, Wilma Baartmans, Ruud van den Belt en Frans de Vos presenteren het Programma 75 jaar bevrijding
Angelo Somers, Wilma Baartmans, Ruud van den Belt en Frans de Vos presenteren het Programma 75 jaar bevrijding Foto: Claudia Koole

Helden van de Schelde krijgen meer aandacht

Door: Claudia Koole

STEENBERGEN - De werkgroep 75 jaar bevrijding presenteerde hun programma voor dit najaar in het gemeentehuis van Steenbergen op een feestelijke manier. Naast herdenkingen zijn er ook exposities, muziek- en theatervoorstellingen. In 2020 wordt er een speciaal bezoekerscentrum gerealiseerd in Bergen op Zoom.

"De ellende van toen is een anker voor het nu", uit Angelo Somers als voorzitter van de werkgroep 75 bevrijding. "Elke kern zal een activiteit uitvoeren. Op school wordt er een theatervoorstelling getoond door groep 7 en 8 en jaarlijks zal er een scholenstrijd zijn." Dit jaar is het jaar van 75 jaar herdenking Slag om de Schelde, een tijd in 1944 waarin West-Brabant werd bevrijd na zware gevechten. In Bergen op Zoom liggen twee grote oorlogsbegraafplaatsen naast elkaar aan de Ruytershoveweg met duizenden slachtoffers.

Vrijheid

"Het project is met de Brabantse Wal opgepakt", vult burgemeester Ruud van den Belt aan. "Elke kern binnen de gemeente geeft een eigen invulling aan dit programma. Herdenken kan op een eigen manier waarmee we samen uit de voeten kunnen." Een belangrijk punt is om de slachtoffers te blijven eren en te herdenken. De vrijheid waar ze toen voor vochten, kan 75 jaar later niet vergeten worden. Het is immers de vrijheid waar eenieder mee leeft.

Opkomst

Frans de Vos, voorzitter van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal: "De Slag om de Schelde is nog te weinig bekend. Er moet hier meer aandacht voor komen. Kijk eens naar een herdenking in Holten en Groesbeek waar Canadese begraafplaatsen zijn. Daar komen zo'n 3000 mensen naar toe. Hier heb je het over een groep met een opkomst van zo'n 70 tot 100 personen. Op scholen wordt er ook nauwelijks aandacht aan besteed." Die aandacht voor slachtoffers, met name de Canadese slachtoffers, moet veranderen vindt De Vos. "Ons doel is om de helden van de Schelde meer aandacht te geven. Eerder voelden de Canadezen zich ondergesneeuwd in vergelijking met Engelsen en Amerikanen."

Aanslagen

In het jaar 2020 zal deze verandering een fysieke gestalte krijgen. Frans de Vos: "We zijn bezig met een bezoekerscentrum dat in Bergen op Zoom gerealiseerd gaat worden. Dat zal zo'n 1,2 tot 1,3 miljoen euro gaan kosten. We zijn er nog niet, maar het zal er wel komen. Het herdenken van toen is het terugbrengen in de tijd van het nu. Het is als de slogan van de commissaris van de Koning: Vrijheid is een werkwoord. Voor kinderen is dit heel ver weg, 75 jaar geleden. Maar we moeten het steeds terugbrengen dat mensen toen niet vrij waren. De vraag blijft daarbij staan, hoe breng je het vraagstuk naar deze tijd? Dat doen we met het vergelijken van aanslagen in deze tijd. Denk hierbij aan de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 of de aanslag in Londen in 2017. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken."

Samenkomsten

De herdenking 75 jaar bevrijding zal breed ingevuld worden. In de maand september staan zes herdenkingen op de rol in Steenbergen en Dinteloord, onder andere met een Lancaster Fly-Over en een voorstelling 'Oorlogsgeheimen'. Oktober sluit hierbij aan met een volgende reeks waarin onder meer een bevrijdingsconcert te bezoeken is van de Marinierskapel en er is een ontdekkingstocht Slag om de Schelde te beleven. In november kan men bij een meet & greet met Canadese gasten aanschuiven. "We hebben de aansluiting niet gemist", zegt Angelo Somers. "We zijn er vol mee bezig." Het programma 75 jaar bevrijding werd onder andere overhandigd aan wethouder Wilma Baartmans en burgemeester Van den Belt.

Exposities

In 2020 zal het Groots Bevrijdingsconcert worden gegeven. In de uitgave Programma 75 jaar bevrijding, verkrijgbaar op het gemeentehuis van Steenbergen, staan tevens alle exposities genoemd in de kernen Steenbergen, Welberg en Kruisland.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief