Voorzitter en erelid van wielervereniging RTC De Fatuur Peter Manders
Voorzitter en erelid van wielervereniging RTC De Fatuur Peter Manders Foto: Caren Vermaat

Peter Manders erelid van jubilerend RTC De Fatuur

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Dit jaar bestaat RTC de Fatuur 50 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. Tijdens de jubileumavond van het fietsgezelschap werd Peter Manders, voorzitter van RTC De Fatuur, benoemd tot erelid van de vereniging.

Op de jubileumavond was ook Jan Bouwens aanwezig, een van de medeoprichters van 50 jaar geleden. Peter vertelt dat Jan nu dik in de 80 is en zelf geen lid meer van de vereniging, maar dat zijn zonen dat wél zijn. “Jan wist ons die avond ook te vertellen waar de naam de Fatuur eigenlijk vandaag komt, want dat wist eigenlijk niemand van ons. Schijnbaar is het een verbastering van het Franse woord voiture dat auto betekent. Fatuur is dan een verzonnen woord voor fiets met een Brabantse slag.”

Voorzitterschap

“Ze zijn indertijd gestart met 7 leden en dat is nu uitgegroeid naar een vereniging met 27 leden. Het zijn er ook wel eens 50 geweest en toen hebben we ook even een ledenstop moeten instellen omdat dat voor ons teveel was. We zijn vooral een vriendenclub die het gezellig vindt met elkaar te fietsen en fietstochten te organiseren.” Peter is sinds 2010 voorzitter van de vereniging maar zal dit jaar het voorzitterschap gaan overdragen aan Gerrit de Gast. Zijn kameraad Sjaak Huigh, penningmeester van De Fatuur, vertelt: “We zijn heel blij dat Peter zo lang onze voorzitter is geweest. Vooral door zijn enthousiasme en zijn inzet voor de KMC-tour heeft hij onze vereniging echt op de kaart gezet. Hij heeft zich eigenlijk onmisbaar gemaakt voor de vereniging dus we moeten nog wel even goed gaan kijken hoe we dat allemaal gaan opvangen.”

Steenbergse liefde

Peter moet lachen en zegt dat hij zich nog goed kan herinneren hoe hij bij de vereniging terecht is gekomen. “Ik woonde daarvoor in Gemert waar ik ook voorzitter was van de lokale wielerclub tot ik Jeanne ontmoette. Dat klikte gelijk zo goed dat ik redelijk snel naar Steenbergen ben gekomen. Ik heb vooraf nog wel even aan Jeanne gevraagd of er ook een wielerclub in Steenbergen zat en zo is het gekomen.”

KMC Tour 

“Op 21 mei hebben we de KMC-tour (Koos Moerenhout Classic) die we al sinds 2011 samen met Koos organiseren. Koos is natuurlijk een hele grote naam in de fietswereld en tot 2010 professioneel wielrenner geweest. Zijn laatste jaren woonde hij in Steenbergen hij is nu bondscoach van de Nederlandse mannenploeg en ploegleider voor een Amerikaanse opleidingsploeg. Het vooral geen wedstrijd maar een tour bedoeld voor recreanten. Iedereen kan meedoen het is juist niet bedoeld voor de leden, maar voor iedereen om lekker een stukje fietsen en te genieten van de mooie omgeving en gezelligheid na afloop. 

Er zijn 3 verschillende routes van 85 km, 120 km en 175 km waarbij we langs de mooiste plekjes rijden van West-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. Natuurlijk zijn er op de routes redelijk veel stops om lekker wat te eten en te drinken. Koos rijdt zelf ook mee en dit jaar fietst ook Alex Zulle mee die twee keer de ronde van Spanje heeft gewonnen. Het belooft dus zeker weer een mooie tocht te worden. Wie zich nog wil aanmelden voor de KMC-tour, kan dat doen via de website: www.koosmoerenhoutclassic.nl of op de ochtend zelf vanaf 8 uur op de markt in Steenbergen.[n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief