Afbeelding
Foto: Will Rombouts

Foto expositie Helmen Vol Verhalen in gemeentehuis

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

STEENBERGEN - Van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 9 juni 2023 strijkt de indrukwekkende foto expositie van Helmen Vol Verhalen neer in het gemeentehuis van Steenbergen. In dit project van kunstenaars en veteranen worden missieverhalen van jonge veteranen en hun thuisfront belicht.

De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van tweeëntwintig kunstenaars. Samen maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen en hun thuisfront.

Veertig jaar vredesmissies

In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse militairen bijgedragen in meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land? Om dit inzichtelijk te maken zijn veteranen gekoppeld aan kunstenaars, die de verhalen van de zogenoemde blauwhelmen in kunstwerken hebben verbeeld. De militairen komen uit heel Nederland en uit alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.

Welzijn, erkenning en waardering

De foto expositie in het gemeentehuis van Steenbergen is door Stichting Veteranen Steenbergen (VeSt) en de gemeente Steenbergen mede ingericht om lokaal en regionaal handen en voeten te geven aan welzijn, erkenning en waardering voor onze veteranen. Burgemeester Ruud van den Belt - zelf ook veteraan – vraagt hiervoor ook geregeld de aandacht, in het belang van degenen die zich vaak met gevaar voor eigen leven hebben ingezet, of dat nog doen, voor de vrede in de wereld en de veiligheid van anderen.

Programma

Rondom de foto expositie zijn er tal van mogelijkheden om een mooi programma te organiseren. Het is de ideale gelegenheid om zo met veteranen, thuisfront en burgers in gesprek te gaan. Scholen uit de gemeente en de regio worden uitgenodigd om deze foto expositie, onder begeleiding van onze lokale veteranen te komen bekijken.

De foto expositie vindt plaats van 31 mei tot en met 9 juni 2023 in het gemeentehuis. Tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis is de expositie voor iedereen vrij toegankelijk.

Op 30 mei wordt de expositie officieel geopend.

Lokale Veteranendag

Op 9 juni vindt in het gemeentehuis vanaf 14.30 uur, in besloten kring, de lokale Veteranendag plaats in aanwezigheid van burgemeester Van den Belt. Alle veteranen uit de gemeente Steenbergen zijn hiervoor uitgenodigd. Wie zich nog niet heeft aangemeld of nadere informatie wenst, kan contact opnemen via info@veteranensteenbergen.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief