Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

79e editie van de grote prijs van Steenbergen: Een wielerronde vol spanning en pure wedstrijden

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

STEENBERGEN - Op zondag 4 juni vindt de 79e editie van de Grote Prijs van Steenbergen plaats, georganiseerd door de Stichting Wielercriterium Steenbergen. Dit jaar staat de wielerronde in het teken van de klassieker voor nieuwelingen (15-16 jaar) en junioren (17-18 jaar). Vanwege een tekort aan politieagenten heeft de KNWU aangegeven dat het evenement alleen op een afgesloten parcours kan plaatsvinden. Daarom is er dit jaar gekozen voor een nieuw parcours.

De KNWU zorgde voorgaande edities voor politiebegeleiding middels de daarvoor benodigde motoragenten. Maar omdat er vanaf dit jaar helaas niet voldoende politie meer beschikbaar is kan dat parcours niet meer worden gereden.De Steenbergse wielerstichting wilde toch kost wat kost een klassieker op touw zetten, maar kreeg van de KNWU te horen dat dat dan alleen mogelijk is op een afgesloten parcours. Daardoor moest er noodgedwongen gekozen worden voor een ander parcours, omdat afsluiten van het parcours wat de laatste 3 jaar werd gereden niet mogelijk is.


Programma
Om 10.00 uur gaat de klassieker voor nieuwelingen van start. Het parcours van 73 kilometer voert de renners langs verschillende wegen, zoals de Corneliusstraat, Welbergsedijk, Welbergswegje, Afgeslechtedijk, Boonhil, Brugweg, Princebosseweg, Gagelweg en Boomdijk, terug naar de finish aan de Kap.Kockstraat. De nieuwelingen zullen dit prachtige parcours vijf keer afleggen, waarbij elke ronde naar verwachting ongeveer 20 minuten zal duren. Maar liefst 150 renners hebben zich al aangemeld voor deze klassieker.


Na de klassieker voor nieuwelingen is het de beurt aan de junioren. Om 13.30 uur zullen 120 junioren van start gaan voor een afstand van 117 kilometer. Zij zullen hetzelfde parcours als de nieuwelingen volgen, maar dan acht keer. De winnaar wordt rond 16.00 uur bij de finish aan de Kap.Kockstraat verwacht.

Bij de junioren is er ook een speciale trui te verdienen in het algemeen klassement van de TOPKOMPETITIE. In totaal worden er negen wedstrijden georganiseerd gedurende het jaar, waarvan de wedstrijd in Steenbergen op 4 juni de vierde is. Tijdens elke wedstrijd kunnen renners punten verdienen, waarbij de winnaar van de Grote Prijs van Steenbergen 100 punten ontvangt en de renner op de 30e plaats één punt. De leider in het algemeen klassement zal een speciale trui dragen, beschikbaar gesteld door de KNWU. Naast de huldiging van de nummers 1, 2 en 3 van de wedstrijd in Steenbergen, zal er ook een huldiging plaatsvinden van de leider in het algemeen klassement van de topcompetitie. De vertegenwoordigster van Steenbergen, Miss Maud, zal de huldigingen verzorgen.


Op zaterdag 16 september worden er ook jeugdwedstrijden en Dikke Banden Races georganiseerd. Deze wedstrijden vinden plaats in het centrum van Steenbergen, op het parcours Kaaistraat, Markt, Westdam, Kromme Elleboog en Kaaistraat. Jeugdwielrenners in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar kunnen deelnemen aan de KNWU-jeugdwedstrijden, terwijl kinderen van 5 t/m 12 jaar kunnen deelnemen aan de Dikke Banden Races. Daarnaast kunnen kinderen van 2, 3 en 4 jaar hun kunsten vertonen op loopfietsjes.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief