EHBO-ers en Vrijwillige brandweer de-briefen
EHBO-ers en Vrijwillige brandweer de-briefen Foto: Christel Schiphorst

EHBO Steenbergen zoekt nieuwe leden

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Op een spectaculaire locatie, het appartementencomplex in aanbouw aan de Kaaistraat 36, vond donderdagavond 4 april een grote EHBO oefening in samenwerking met de vrijwillige brandweer plaats. Maar liefst 13 lotussen lagen ‘zwaargewond’ op de bouwplaats.

Met een spannend scenario voor een EHBO-oefening werden zo’n 20 leden van de Steenbergse EHBO-vereniging getest op hun vaardigheden: ‘Op het bouwterrein aan de Kaaistraat zou een last uit de kraan zijn gevallen op een steiger, die een deel van deze steiger zou hebben weggeslagen, met daarop werklieden. Meerdere mensen zouden eraf gevallen zijn. Omdat het toevallig jaarmarkt was liepen er EHBO-ers rond, die hun hulp direct kwamen verlenen (In een werkelijk situatie is dit alleen voor de brandweer toegankelijk gebied)’. Aldus de setting: Slachtoffers vertoonden onderkoeling, pijn op de borst, open wonden, verwardheid, een afgerukte hand, rugletsel, open beenbreuk, hypo, beknelling. Kortom, één groot drama…

Angelo van de Berg, die samen met Anita Gladdines en Leo Holierhoek deze oefening coördineert, is erg enthousiast over de motivatie van de huidige EHBO-ers, maar ziet ook graag een verjonging van de leden: “Er is behoefte aan nieuwe aanwas en om dat te realiseren starten we binnenkort met een nieuwe cursus. De huidige cursus is een mooie mix van theorie en praktijk en zo komt de doorlooptijd naar een EHBO-diploma op slechts zo’n twee-en-een-halve maand. Dan heb je ook de reanimatiecursus gedaan en kun je met een AED omgaan. Om daarna je EHBO-diploma te behouden hoef je slechts 7 avonden van ca. 2 uur te oefenen per jaar.” Angelo hoopt dat ze dit jaar zo’n 8 tot 10 nieuwe leden mogen verwelkomen. Met de mooie evenementen die er in Steenbergen worden georganiseerd, ook voor de jeugd, zou het fijn zijn dat er jongeren bij komen. ”Natuurlijk is het mogelijk om commerciële EHBO-ers in te huren, maar dat zijn aanzienlijke kostenposten, ” meent Angelo. Hoe mooi zou het zijn om ‘n KPJ Schuurfeest of Steenbergen Live te ondersteunen door jeugdige EHBO-ers? Zonder EHBO-ers ook geen vergunningen en dan wordt ‘t maar ‘n dooie boel.

Meer weten? Kijk op de website van EHBO Steenbergen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief