Afbeelding
Foto: Tonny Presser

Brabantse Wal Asperges schieten weer uit de grond: ‘Ze zijn er weer!’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

LEPELSTRAAT - Met de opkomst van de lente is ook het langverwachte aspergeseizoen weer van start gegaan, niet alleen in Oost-Brabant, waar eerder dit jaar de eerste asperges uit de grond werden gestoken, maar ook op de Brabantse Wal: “Ze zijn er weer!”

Het aspergeseizoen is weer aangebroken en dat betekent dat de telers van de Brabantse Wal momenteel druk bezig zijn met het steken, verwerken en verkopen van deze delicatesse. De Brabantse Wal staat bekend om haar asperges vanwege hun unieke smaak. “De smaak van een asperge wordt niet alleen bepaald door het ras, maar vooral door de grondsoort,” legt Marion van Eekelen van aspergeboerderij Ooms uit. “Op de Brabantse Wal bevinden we ons op de grens van Zeeland en Brabant, wat resulteert in een zilte en niet-bittere smaak aan de asperges. Dit maakt onze asperges zo bijzonder en geliefd, niet alleen bij mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten.” Aspergeboerderij Ooms bestaat al 40 jaar en is opgericht door Marion’s ouders, Toos en Chris. “Als klein meisje liep ik altijd al tussen de asperges,” vertelt Marion met een glimlach. “Tien jaar geleden zijn mijn man Bas en ik in het bedrijf gestapt en hoewel we enkele aanpassingen hebben gedaan, werken we nog steeds met z’n vieren.” En daar is haar moeder Toos trots op: “We zijn begonnen met de asperges toen ik zwanger was van Marion. In die tijd verkochten veel mensen asperges in hun schuur, dus leek het mijn man ook een goed idee. Vooral omdat je destijds niet snel parttime kon werken vanwege je kinderen. Maar er moest brood op de plank komen. Het is geweldig dat het bedrijf dankzij mond-tot-mondreclame is gegroeid en dat mijn eigen dochter nu ook haar plek binnen het bedrijf heeft gevonden. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Marion van Eekelen voor de boerderijwinkel Ooms - Sanne Brusselaars

Wat begon als verkoop in een schuurtje is uitgegroeid tot een boerderijwinkel waar vooral tijdens het aspergeseizoen veel mensen binnenlopen. “Normaal gesproken zijn onze asperges medio april verkrijgbaar. En ondanks het natte weer voorafgaand aan het seizoen, zijn we toch op tijd kunnen starten ,” vertelt Marion op. “Asperges hebben eigenlijk niet veel regen nodig, maar zon! Dat is wat we willen. Gelukkig werken we tegenwoordig met gespannen zwart-wit zeilen. Het witte zeil absorbeert minder zonlicht, dus de asperges die daaronder groeien, oogsten we later, zodat ik ze gespreid over het seizoen kan verkopen. Met de zwarte kleur boven, kun je in het begin van het seizoen goed de warmte in de bedden krijgen, zodat de groei extra gestimuleerd wordt,” legt Van Eekelen uit. “Normaal gesproken verwachten mensen asperges met Pasen op hun bord. Dan schijnt de zon en krijg je weer zin in deze groente. Maar Pasen viel dit jaar erg vroeg, dus zijn de asperges pas deze week te koop. Gelukkig valt Pasen volgend jaar - voor ons - iets gunstiger,” voegt ze lachend toe.

Met de start van het seizoen betekent dit voor de familie Ooms dat ze weer drie maanden keihard moeten werken. “Gelukkig is het niet meer zo zwaar door de komst van de steekwagens, maar het blijft handwerk”, merkt Marion op. Toos vult aan: “We draaien nu drie maanden lang zeven dagen per week, omdat er altijd iemand in de winkel moet zijn.” De winkel wordt vooral tijdens het aspergeseizoen druk bezocht, wat betekent dat er veel werk te verzetten is. “Ik ben inmiddels 68 en mijn man 70, dus na 24 juni - het einde van het aspergeseizoen - nemen we even rust. Dat geldt ook voor mijn dochter. Maar we blijven nog steeds enorm genieten van het werk en het aspergeseizoen!”

‘West-Brabant is stoerder dan we denken’

Telersvereniging Brabantse Wal’s voorzitter, Ferry de Weert, betrad vrijdagavond de arena van de Future Food Fight Club bij Uitstreekend in Delta Agrifood Business. Tijdens dit evenement werden culinaire gerechten onthuld, die met passie en vakmanschap waren gecreëerd door Dennis en Erlijn van Tilborg. Maar er was meer dan alleen gastronomisch genot; de derde podcast werd live opgenomen. In deze uitzending lichtte Ferry de Weert toe wat de erkende Europese Brabantse Wal Asperge zo uniek maakt: “De Telersvereniging Brabantse Wal is in 2004 opgericht met als hoofddoel de directe verkoop te bevorderen, wat uiteindelijk resulteerde in het merk ‘Brabantse Wal Asperge’. We beheren in totaal ongeveer 20 hectare grond, wat leidt tot een jaarlijkse opbrengst van 150.000 tot 200.000 asperges,” deelde hij mee. Mensen van heinde en verre komen naar de streek om de unieke smaak van deze asperges te ervaren. “De smaak is te danken aan onze grondsoort, met zand, klei en zilt,” bevestigde Ferry. De avond stond in het teken van de aspergesmaak, van schorseneren tot aspergejam. “We streven ernaar om met Uitstreekend innovatief te zijn en zo de traditionele grenzen te doorbreken, klaar voor de toekomst,” legde Dennis van Tilborg uit. Podcast presentator Peter Berben was onder de indruk: “West-Brabant is veel stoerder dan we denken!” 

POLL

Houd jij van asperges?

Absoluut!

Doe mij maar een andere groente



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief