Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Repair Café Steenbergen: Weggooien? Mooi niet!

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

STEENBERGEN – Tijdens de afgelopen raadsvergadering opperde Ed Hobo om – in het kader van duurzaamheid- ook in Steenbergen te starten met een Repair Café, waar mensen hun kapotte spulletjes kunnen brengen om te laten repareren in plaats van weggooien. Zijn motie hiervoor is unaniem aangenomen.

“Mensen zijn  tegenwoordig erg snel geneigd om, zodra iets kapot is, het maar gewoon weg te gooien en een nieuwe voor te kopen, en dat is alles behalve duurzaam. Ik ben opgevoed in de gedachte dat veel te repareren is en dat je niet zomaar iets weggooit voor iets anders hips. Zo heb ik nog steeds mijn wekkerradio  op mijn nachtkastje staan, die ik als 16-jarige jongen kocht. Deze heb ik overigens nooit hoeven repareren,” trapt Ed Hobo af. ”Het Repair Café is wat anders dan de Repair Shop, dat op Discovery Channel is te zien, waar ze hele bijzondere voorwerpen restaureren. Het Café is voor het laten maken van kapotte spullen door kundige vrijwilligers. Dat kan een grasmaaier zijn of een Nespresso apparaat, een stofzuiger, een hobbelpaard of een stoel. Maar ook reparaties met behulp van een naaimachine kunnen worden aangeboden.” 

Weggooien is zonde
“De gedachte erachter is dat weggooien zonde is. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot, want bij het fabriceren van nieuwe producten, maar ook bij het recyclen van oude apparaten, komt CO2 vrij. Daarbij is het de bedoeling dat er niet zomaar een apparaat wordt afgegeven, maar dat de eigenaar er ook bij blijft, mee kijkt of zelfs meehelpt met de reparatie, licht Ed verder toe. ”Zodra het probleem wordt aangetroffen, is vaak ook een oorzaak aan te wijzen en krijgt de eigenaar tips mee hoe te voorkomen dat zich hetzelfde probleem binnen afzienbare tijd weer voordoet. In Nederland zijn al zo’n 500 Repair Cafés.

Veel voorbereiding
Om dit een succes te laten worden, moet er wel flink wat voorbereid worden. Je hebt – om te starten- al snel zo’n zes tot acht allround deskundige vrijwilligers nodig. Daarnaast natuurlijk een geschikte (gratis) ruimte, die idealiter twee keer per maand beschikbaar is, voldoende ruim, met koffie/thee mogelijkheden, goed bereikbaar en met parkeerplaatsen. Omdat het vrije inloop is, moet je toch gaan organiseren en daarvoor worden bij de andere Cafés gastheren/-vrouwen ingezet, die zorgen voor de intake (is de reparatie haalbaar binnen een bepaald tijdsbestek en met de beschikbare vrijwilligers?) en het organiseren van de reparaties (nummertje trekken, zeg maar). Het is gebleken dat zo’n 60 procent van de meegebrachte spullen te repareren is,“ weet Hobo.

Kleine vergoeding
“Naast speciaal gereedschap, zul je in de loop der tijd onderdelen op voorraad moeten hebben, zodat je tijdens een bezoek ook de reparatie kunt afronden en niet moet opschuiven naar de volgende keer. Dat vraagt wel om een voorinvestering. De gedachte is dat de reparatietijd kosteloos is, maar dat de kosten van onderdelen en materialen wel vergoed moeten worden. Daarnaast kun je een vrije gift doen, om het voortbestaan van het Repair Café te borgen.” Hobo heeft het Repair Café geopperd in de raadsvergadering van 18 april, om uit te laten zoeken welke subsidiemogelijkheden er zijn om dit op te starten.

Het concept
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (www.repaircafe.org) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert en sindsdien ook ondersteunt in het opstarten van Repair Cafés in heel Nederland. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief