Het boek word overhandigd door Dion van Tilburg
Het boek word overhandigd door Dion van Tilburg Foto: Willem van Opdorp

Absentenboek 1953 weer terug in Nieuw Vossemeer

Sport en vereniging

NIEUW VOSSEMEER - Vrijdag 3 februari, tijdens een bezoek aan de watersnoodtentoonstelling in Nieuw Vossemeer, werd door Dion van Tilburg uit Dinteloord een absentenboek van de jaren 1953-1954  overhandigd aan Cor van Geel.  

Dion heeft dit absentenboek 30 jaren geleden gered uit het grof vuil en al die tijd bewaard en vond het nu een mooi moment om het terug te schenken aan het watersnood museum. Cor van Geel heeft het boek onderzocht het gaat over de meisjesschool in Nieuw-Vossemeer die in 1912 gesticht is. Het was een katholieke meisjesschool die toen gesticht is omdat in die tijd de meisje slecht naar school gingen. Er was toen alleen een openbare school en de kerk wilde eigenlijk dat meisjes niet meer thuis gehouden werden en natuurlijk beter katholiek opgevoed werden.  

Toen de school van start ging kreeg het de naam Sint-Theresiaschool, daarna is de naam verandert in Stella Marisschool en in 1953 heette de school St Josef school. Wanneer de namen verandert zijn is mij niet bekend en waarom is mij ook niet bekend. Deze school werd altijd door de nonnen geleid en het hoofd van de school was dat schooljaar zuster Gudelia. In de tweede helft van de jaren 50 werd er een nieuwe meisjesschool gebouwd en werd deze in gebruik genomen. Dit schoolgebouw is later uitgebreid en nog steeds in gebruik nu als gemengde school voor zowel jongens als meisjes. 

In het schooljaar 1959 is de oude meisjesschool nog gebruikt door de jongens omdat toen de jongensschool een renovatiebeurt kreeg. Hierna is de school afgebroken. 

Het hoofd van de school, zuster Gudelia is in elk geval niet lang meer gebleven want toen ik in 1957 naar de kleuterschool ging ging ik altijd samen met mijn nicht naar school en terug naar huis die toen in de hoogste klas zat en toen was er een andere zuster hoofd van de school. 

De school miste in dit schooljaar wel een zevental meisjes die normaal naar school gegaan zouden zijn maar die met de watersnood verdronken waren. 

Wat opvalt in het boek is dat er gedurende het jaar eigenlijk weinig verzuim is behalve in mei en juni dan is er in elke klas een gigantisch verzuim, waarschijnlijk toch omdat er in die maanden gewerkt moet worden. Ook zie je in het boek dat kinderen uitgeschreven worden als ze de 14 jaar bereiken omdat ze dan niet meer leerplichtig zijn, verder leren was maar voor een enkeling weggelegd. Er was vrijdag al gelijk grote belangstelling voor het boek en het zal zeker een mooi plek krijgen in het museum.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief