Afbeelding

Juf Sas uit Tholen aan het roer van de haak-community

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Saskia den Otter (52) uit Tholen werkt hard aan haar haak- en brei-imperium. Het klinkt suf, maar Saskia, op socials actief als juf Sas, is één van de mensen die deze handwerkkunst weer hip maakt én laagdrempelig. Ze heeft in korte tijd een grote community haaksters en breisters op Instagram gecreëerd met 12.000 volgens op Instagram, 14.000 op Facebook, 5000 op Pinterest en ruim 7000 YouTube-abonnees.

Een aantal jaren geleden maakte Saskia een eigen website. gewoon om lekker mee bezig te zijn . “Ik kom uit het onderwijs en de naam was snel bedacht juf Sas. In het begin blogde ik over van alles en nog wat. Toen ik het poppetje Boy uit het prentenboek de kleine Walvis haakte, wilde veel mensen ook zo’n Boy voor tijdens de Nationale Voorleesdagen. Aangezien ik geen tijd had om al die Boys zelf te maken, schreef ik het patroon uit en plaatste ik dat op mijn blog. Dat was eigenlijk het begin van juf Sas. In de loop van de tijd groeide het aantal gratis haak en breipatronen en zo ook het aantal bezoekers op www.jufsas.com”, zo zegt de Thoolse. 

Uitdaging

Eind 2020 werd Saskia door Robin van Yarnsea gebeld. “Hij legde uit dat Yarnsea een start up onderneming is die tools wil ontwikkelen voor de haakwereld. Zo zijn ze bezig een platform te ontwikkelen waar haaksters hun eigen boek met zelf gekozen patronen kunnen samenstellen. Ook zijn ze bezig met een vertaaltool zodat een patroon ook vertaald wordt in heel veel andere talen. Supergaaf, want dan kan je jouw patronen wereldwijd aanbieden. Ik was dus al snel enthousiast over hun ideeën. Er kwam een samenwerking waarin ik meedacht en feedback gaf op hun ontwikkelde producten. En om het product van de boeken te testen, stelden ze voor een haakboek met een aantal van mijn patronen te maken. De boeken worden niet in oplages gedrukt maar per stuk geprint. Het leek me een uitdaging om 500 boeken te verkopen en nu inmiddels een jaar later heb ik van het eerste boek 2000 exemplaren verkocht en is vorige week mijn tweede boek met 19 nieuwe patronen, een mix van amigurumi (knuffels) en fashion, verschenen. In de eerste week zijn al meer dan 400 boeken verkocht”, vertelt ze trots.

Patroon

Saskia is kritisch op hetgeen ze maakt en de wijde wereld in stuurt. “Ik ben niet van de truttigheid dus geen kanten kleedjes of wc houders. Haken en breien is heel hip én natuurlijk ontzettend duurzaam en voor alle leeftijden. Ook is handwerken enorm stress verlagend, gebleken uit allerlei onderzoeken. Je creëert van een paar bollen gewoon een mooie trui die je heerlijk kunt dragen, hoe gaaf is dat. Mijn patronen schrijf ik altijd op drie manieren uit zodat mensen met verschillende leerstijlen, voordeel van mijn onderwijservaring, het patroon kunnen volgen. Ik schrijf het op, ik teken het telpatroon en ik maak er een begeleidende film bij en zo lukt het veel mensen om zelf een trui te haken, waar zij, en ik trouwens ook super trots op zijn. Vroeger wilde ik journalist, modeontwerpster of juf worden en met juf Sas komen al deze disciplines bij elkaar. Hoe mooi is dat!”, zegt ze. “Wie had ooit gedacht dat een hobby uit kon groeien tot werk. Ik in ieder geval niet”, besluit ze. Meer informatie over juf Sas en haar boeken kun je vinden op www.jufsas.com Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief