Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Aan de keukentafel bij Martijn en Marjolein: ‘We houden elkaar altijd goed op de hoogte’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Martijn Goverde en Marjolein van Zon. 

Bijna anderhalf jaar zijn ze zakenpartners en daarbij al drie jaar een stel. Martijn Goverde en Marjolein van Zon zijn de gezichten achter Baden& Zo, de specialist in badkamers en tegels. Martijn had zijn sporen al ruim verdiend binnen de sanitair wereld maar voor Marjolein was deze branche nog helemaal nieuw. 

Jullie hadden vroeger nooit gedacht te gaan ondernemen?
Marjolein: “Nee, dat klopt. Ik ben ooit gaan werken bij de Ikea als interieurspecialist en daar uiteindelijk 23 jaar blijven plakken. Martijn was al wel werkzaam binnen de sanitair wereld maar altijd nog voor een baas. 2 jaar geleden werd Martijn benaderd of hij geen interesse had om deze locatie over te nemen. Martijn was heel enthousiast en vroeg mij om samen met hem deze stap te wagen. Dat was niet ineens een volle ja van mijn kant want ik was gewend aan veel reuring. Maar in de periode dat Martijn het vroeg waren er veel lockdowns, dat zorgde ervoor dat er een stuk minder uitdaging was. Ik heb toen wel bij mijzelf gedacht als we het doen, moeten we het nu doen. We zijn toen samen een ondernemingsplan gaan schrijven.

Martijn: “Ik heb altijd wel de ambitie gehad maar nooit de ballen.”

Was het echt een sprong in het diepe?
Martijn: “Nee voor mijn gevoel niet. Ik doe dit werk al 20 jaar en ik heb altijd wel gedacht, dit kan ik zelf misschien wel beter doen. Maar om het alleen te doen vond ik wel te spannend”.

Marjolein: “Ik gaf wel een deel vastigheid op.”

Martijn: “Maar ook bij een baas heb je niet altijd vastigheid.”

Jullie hebben drie jaar een relatie en zijn dus na vrij korte tijd al samen gaan ondernemen. Hoe gaat dat tot nu toe?
Martijn: “Eigenlijk wel goed. Ik ben echt meer de doener en Marjolein is meer de denker. En die mix die werkt gewoon heel goed.”

Marjolein: “Tuurlijk heb je wel eens stressmomentjes. Voor mij is deze branche ook totaal nieuw. Ik weet wel hoe ik moet inrichten en praktisch moet denken maar bij een badkamer komt natuurlijk ook een hele technische kant kijken.”

En dat is even anders?
Marjolein: “Ja de badkamerwereld is echt veel groter als gedacht. Wij bieden echt het totaalplaatje aan van ontwerp en sloop tot opbouw en daar komt enorm veel bij kijken.”

Jullie voelen elkaar wel goed aan?
Martijn: “Ja, dat gaat goed. Marjolein is meer van het creatieve. Ik ben meer van het technische en de administratieve kant. Maar daarentegen doen we ook veel dingen samen. Inmeten of de badkamer bezorgen, dat zijn echt dingen die we samendoen. Het installeren is het enige wat we eigenlijk niet doen. Dat laten we over aan ZZP’ers die we al jarenlang kennen.”

Omdat jullie met z’n tweeën ondernemen kunnen jullie ook niet zomaar samen op vakantie gaan?
Martijn: “Nee, dat klopt maar wij gaan 1x per jaar wel samen met onze gezinnen op vakantie. Het ondernemen zelf kost je misschien wel meer tijd maar omdat je eigen baas bent levert het ook meer op. Je bent aan je toekomst aan het bouwen en daardoor kost het ook minder energie.”

Marjolein: “Nu wij met z’n tweeën ondernemen zijn sommige dingen juist ook makkelijker. Als nu één van onze kinderen ziek is kan je zeggen, blijf jij maar thuis. Bij een baas gaat dat niet. Dus sommige dingen zijn op dat moment gewoon makkelijker.”

Hoe was het voor jullie om te starten met ondernemen tijdens een coronaperiode?
Martijn: “Ik denk dat het voor ons voordeliger uitpakte als voor andere collega’s. Zij hadden misschien een jaar geleden al een badkamer verkocht en nu gingen de prijzen door tekorten ineens omhoog. Wij hadden daar minder last van en geen personeelskosten.”

Marjolein: “Het was eigenlijk anticiperen op. Je kan je er niet op voorbereiden en je moet het nemen zoals het komt.”

Hoe zien jullie de toekomst:
Martijn: “We hopen nog te mogen groeien en een verkoper in dienst te kunnen nemen. Maar we willen aan de andere kant ook niet te groot worden omdat we echt zelf het contact met de klant willen houden. We willen ontzorgen maar net zo goed meedenken met de klant.”

Marjolein: “Precies, wij vinden het gewoon leuk om zelf met de klanten aan tafel te gaan zitten, bakje koffie erbij en samen brainstormen. Een klant maakt deel uit van het hele voortraject en dat is zo leuk om dan samen met hen op zoek te gaan naar hun droombadkamer. We vinden dat een leuke manier van met klanten omgaan omdat wij zelf ook zoals de klant behandeld willen worden.”

Jullie zijn op persoonlijk vlak echte ontzorgers?
Martijn: “Ja, dat is echt een karaktereigenschap van ons beide. We willen graag goed voor iemand doen en dat vind je ook terug in het ondernemen.”

Marjolein: “Ja, en weet je een badkamer kost gewoon geld. En iedereen heeft een ander budget. Wij bieden zowel het totaalplaatje aan als renovatie. We vinden het belangrijk dat de klant voelt dat we iedereen serieus nemen.”

Onmogelijk bestaat niet bij jullie?
Martijn: “Nee klopt, we denken echt met de klant mee. Past dit niet in het budget, dan gaan we opzoek naar een alternatief.”

Marjolein: “Van voortraject tot aan de offerte, wij vinden het belangrijk om echt te luisteren naar de wensen van de klant. We vinden het ook erg leuk om mensen dingen te laten zien die misschien buiten hun comfortzone liggen. Mensen zijn heel gauw geneigd om bijvoorbeeld dezelfde indeling terug te laten komen terwijl er soms hele andere dingen mogelijk zijn waar ze soms zelf helemaal niet bij stil hebben gestaan. Daar besteden wij ook echt aandacht aan. Dat onderscheid ons echt van de ‘grote’ jongens.”

Het ondernemen, valt het tegen of is juist mee?
Marjolein: “Beide, we houden elkaar goed op de hoogte dus onderling gaat dat heel erg goed. Maar ik ben van nature geen ondernemer, ik ben meer de creatieve spil. Het afgelopen jaar ben ik echt gaan ondernemen en dat was wel eens lastig. Maar nu we steeds meer veranderingen hebben aangebracht heb ik meer tijd voor dat creatieve stuk en kan Martijn meer gaan ondernemen.”

Wat betekent het ondernemerschap voor jullie:
Martijn: “Gewoon vrij kunnen ondernemen, doen wat je zelf wilt. Zelf de regie hebben, dat vind ik wel heel fijn. Al is het soms ook wel eens lastig omdat je gewoon niet weet wat de economie gaat doen.”

Marjolein: “Ja, dat is wel eens lastig want het kan zowel in je voordeel als nadeel werken.”

Naam:
Marjolein van Zon
Leeftijd:
45 jaar
Woonplaats:
Breda
Kinderen:
1 zoon van 8, 2 dochters van 10 en 13
Burgerlijke staat:
Relatie met Martijn
Hobby’s:
Ik was altijd sportdocent maar daar ben ik mee gestopt door tijdgebrek. Ik vind het ook heel leuk om met vrienden af te spreken naast de zorg voor de kids en voor onszelf.

Naam:
Martijn Goverde
Leeftijd:
47 jaar 
Woonplaats:
Hoeven
Kinderen:
1 zoon van 8 en 1 dochter van 5
Burgerlijke staat:
Relatie met Marjolein
Hobby’s:
Werken is echt mijn hobby, daarbuiten geef ik ook voetbaltraining. Motorrijden vind ik ook erg leuk maar dat komt er op het moment ook even niet van. Koken is ook echt een hobby van ons beiden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief