Delano bezig met programmeren
Delano bezig met programmeren Foto: Gea Vriens

Op de werkvloer bij Bas en Delano: ‘Je moet je aandacht goed bij je werk houden’

Door: Corine Roks Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Bas Maas en Delano van Hassel. 

FMI Precision BV is in 1962 opgericht en is gespecialiseerd in het verspanen oftewel bewerken van metaal. Met meer dan 400 medewerkers is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een groep van negen engineering- en productiebedrijven. Ze ontwerpen, produceren en assembleren voor de hightech, medische en industriële sector hoogwaardige mechanische onderdelen. Wanneer een klant met een uitdagend idee komt helpen zij om dit om te zetten in hoogwaardige innovatieve producten. Eén van deze bedrijven is gevestigd in Bergen op Zoom. Twee van de medewerkers die daar werkzaam zijn en een beroepsbegeleidende leerweg (BBL)-opleiding volgen zijn Delano van Hassel en Bas Maas.

Waarom hebben jullie gekozen voor dit werk?
Delano vertelt: “Ik was op zoek naar werk toen Cyril Postma, de Plant Manager, mij vroeg of ik interesse had om bij FMI te komen werken. Na een gesprek en een rondleiding door de fabriek mocht ik het twee weken proberen om te kijken of het iets voor mij zou zijn. Het beviel mij goed dus ik ben gebleven.” “Ik heb de opleiding mechatronica gedaan maar dat was niet wat ik eigenlijk zocht. Tijdens mijn stage kwam ik in aanraking met verspanen en heb ik contact opgenomen met FMI. Ook ik kreeg een rondleiding en nadat ik er een zomerbaantje had gekregen ben ook ik gebleven,” vertelt Bas.

Wat houdt het werk in?
“Wat wij doen is het verspanen van metaal door middel van frezen, draaien en zagen. Deze tak van metaalbewerking is echt precisie werk en moet heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Omdat we onderdelen maken die worden samengevoegd is het belangrijk dat je tot op de millimeter nauwkeurig werkt. Om dit te bereiken maken we gebruik van robots en computerprogramma’s”.

Welke opleiding volg je?
Zowel Delano als Bas volgt de opleiding allround precisie verspanen Via Curio bij de Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. “Ik volg de opleiding op niveau twee, ik werk vier dagen en ga één dag per week naar school voor theorie. Om de vier weken ga ik twee weken naar school voor praktijk lessen”, zegt Delano. Bas vult aan: “ik volg de opleiding op niveau drie maar ik ga niet gelijk met Delano naar de praktijklessen omdat ze dan hier in de fabriek twee werknemers missen”.

Wat vind je leuk aan dit werk?
“Ik vind het uitdagend omdat het heel precies werk is. Het is mooi en interessant om met moderne machines te mogen werken. Soms is het wel frustrerend als iets niet lukt maar dat komt gelukkig niet vaak voor”, zegt Bas. “Het werk is zeker afwisselend en uitdagend. Vooral het draadvonken, een soort figuurzagen in metaal, is mooi om te doen. Het vroeg opstaan vind ik wel eens lastig maar ik heb het er graag voor over”, vertelt Delano.

Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig voor dit werk?
“Om dit werk te kunnen doen moet je geduld hebben en vooruit kunnen denken. Wanneer je een opdracht krijgt moet je van tevoren bedenken hoe je deze het beste kunt aanpakken. Ook is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken en je werk goed nakijkt of alles klopt. Natuurlijk let je ook goed op de veiligheid, je werkt tenslotte met machines. Dus je moet er je aandacht goed bij houden”, vertellen Bas en Delano.

Hoe ziet jullie werkdag eruit?
“Ik kom met de fiets naar mijn werk en begin ’s morgens om zeven uur en werk dan tot half vier. Ik heb geen avonddiensten. Als eerste start ik de machines op, daarna drink een kop koffie en ga mijn werk voor die dag inplannen”, zegt Delano. Bas vertelt: “ik kom ook met de fiets en begin net als Delano om zeven uur. Omdat de robots waar ik mee werk ook ’s nachts doorgaan controleer ik ’s morgens of er materiaal gewisseld moet worden en vervang eventueel wat gereedschap. Voor een nieuwe opdracht programmeer ik de robot zodat het werk door kan gaan. Eén keer per drie weken heb ik avonddienst, dan werk ik van drie uur tot half twaalf”.

Hoe zien jullie je toekomst over vijf jaar?
Zowel Bas als Delano denken over vijf jaar nog bij FMI te werken. “Ik ga nog een cursus programmeren volgen waardoor ik meer verantwoordelijkheid krijg en verder kan doorgroeien. Ik moet sowieso nog een jaar naar school,” aldus Bas. “Ik moet nog twee maanden naar school en ben dan klaar met mijn opleiding. Ook ik hoop me verder te ontwikkelen want ik heb het hier goed naar mijn zin,” besluit Delano.

Naam: Bas Maas
Woonplaats: Lepelstraat
Leeftijd: 20 jaar
Burgerlijke staat: single
Werkt bij: FMI
Functie: C en C frezer
Sinds: September 2021

Naam: Delano van Hassel                
Woonplaats: Bergen op Zoom                
Leeftijd: 21 jaar                                
Burgerlijke staat: single                                        
Werkt bij: FMI                                        
Functie: Draadvonker                                
Sinds: September 2021                

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief