Afbeelding
Foto: Neil Schuurman

Tweede Kamer buigt zich over ‘sekte’ in Sint Philipsland: ‘Hoe is dit mogelijk?’

Door: Olaf Knook Politiek

SINT PHILIPSLAND - Michiel van Nispen (SP) heeft in de Tweede Kamer zijn zorgen uitgesproken over de vereniging Maerloo in Sint Philipsland. Het Kamerlid heeft een brief opgesteld met als titel: ‘Een actieve sekte in Zeeland waar mensen worden misleid en waar miljoenen euro’s in omgaan’.

De brief bestaat uit dertien Kamervragen en is gericht aan demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. In de brief vraagt Van Nispen hoe het mogelijk is dat Maerloo “de vrijheid geniet om panden in het dorp op te kopen, waaronder de enige dorpskroeg”. Ook wil het SP-Kamerlid weten wat Yesilgöz vindt dat “leden van deze sekte afstand hebben gedaan van persoonlijk bezit aan deze sekte, zoals het pensioen, salaris en erfenissen”.

Donaties
Aanleiding van de brief is een publicatie in het Financieele Dagblad (FD) over Maerloo. Volgens het FD geven volgelingen donaties aan de vereniging door afstand te doen van persoonlijke bezittingen. Leider van de vereniging is de 83-jarige natuurgenezeres Carine Bolijn. Ze functioneert als orthomoleculair therapeut en zegt met haar speciale gaven zieken te kunnen genezen.

Maerloo en haar leider Bolijn zijn verder geen onbekenden van het Openbaar Ministerie. Maerloo is in 2020 veroordeeld voor smaad en laster, en de politie heeft vorig jaar invallen gedaan in verschillende panden die eigendom zijn van de vereniging. De politie onderzocht toen al enige tijd de financiële huishouding van de vereniging.

Rechtszaken
Ook heeft Maerloo in meerdere rechtszaken gestaan tegenover de gemeente Tholen. De gemeente Tholen sommeerde in 2015 dat de bouwwerken op een perceel in Sint Philipsland illegaal gerealiseerd waren en dus verwijderd moesten worden. Daar was de vereniging het niet mee eens en de kwestie eindigde bij de Raad van State. Daar deden leden van de stichting uitspraken over de gemeente die door Tholen niet geaccepteerd werden.

Maerloo beschuldigde de gemeente Tholen, oud-burgemeester Ger van de Velde en ex-gemeentesecretaris Simon Nieuwkoop dat zij zouden meewerken aan de doelstellingen van een terroristische en criminele organisatie. Van de Velde en Nieuwkoop lieten dit niet over hun kant gaan en spanden een rechtszaak aan. Zij werden in hun gelijk gesteld door de rechtbank.

De brief van SP-Kamerlid Van Nispen ligt momenteel bij demissionair minister Yesilgöz.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief