Afbeelding
Foto: RIVM

RIVM waarschuwt voor zomersmog in Zuid-Nederland: ‘Slechte luchtkwaliteit’

Door: Olaf Knook Algemeen

WEST-BRABANT/ZEELAND - Het RIVM waarschuwt Zuid- en Midden-Nederland voor een verhoogd risico op smog door ozon van donderdag 7 tot zaterdag 9 september. Dit kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat dit advies vooral geldt in de namiddag en vroege avond, wanneer de lucht het meest verontreinigd is. Met name op vrijdag en zaterdag wordt een slechte luchtkwaliteit verwacht. Wat betreft de verwachtingen na zaterdag, waarschuwt het RIVM dat de ozonconcentraties op zondag 10 september nog steeds hoog kunnen zijn, maar dat de voorspellingen onzeker zijn. Vanaf maandag 11 september wordt echter geen verdere smog verwacht, aangezien de bewolking zal toenemen en de temperatuur zal dalen.

Astmaklachten
Smog door ozon kan resulteren in een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een afname van de longfunctie. Bovendien kunnen irritaties aan de ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen behoren tot de groepen die bijzonder gevoelig zijn voor smog. Bij aanhoudende klachten wordt aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts of de lokale Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Zomersmog
Smog door ozon ontstaat als gevolg van de ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, vooral in het voorjaar en de zomer wanneer er weinig wind is, meestal uit de zuidoostelijke richting. Onder invloed van zonlicht worden vervuilende stoffen zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen omgezet in ozon. Dit fenomeen staat bekend als zomersmog, aangezien in de andere seizoenen de kracht van de zon te gering is om hoge ozonconcentraties te veroorzaken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief