Het landschap van de Weihoek.
Het landschap van de Weihoek. Foto: Google Maps

Welmoed (66) wil geen groot zonnepark in haar tuin: ‘De Weihoek is zo mooi’

Door: Olaf Knook Algemeen

POORTVLIET - Een absurd idee, zo oordeelt Welmoed Jansen over het plan voor een gigantisch zonnepark in haar geliefde landschap, de Weihoek. Ze wil niet uitkijken op een zonnepark met een oppervlakte van 45 hectare en vreest voor aantasting van de natuur. “Ik wil helemaal niet vanuit mijn woonkamer uitkijken op een zonnepark. De Weihoek is een prachtig landschap en dat moet behouden blijven.”

Jansen is een 66-jarige inwoonster van de Kadijk. Ze heeft het landschap van de Weihoek in haar figuurlijke achtertuin. LC Energy heeft het plan om in dit gebied een zonnepark van ongeveer 63 voetbalvelden groot te bouwen, en dat ziet Jansen niet zitten. “Het zonnepark wordt tweeënhalve meter hoog, dus dat valt niet te vermijden. Het wordt echt een enorm park. Voor mij is het een no-go”, vertelt ze. Ze beweert dat meer mensen in het buitengebied haar mening delen.

‘Industrie in de polder’

De bezorgdheid van Jansen beperkt zich niet alleen tot haar uitzicht. Ze maakt zich ook zorgen over de impact op de natuur. “Het landschap wordt ernstig aangetast, want de hele grond moet aangepast worden voor het zware gewicht en de omvang van het zonnepark. Anders zakt het weg in de kleibodem”, zegt de bezorgde inwoonster. “Het wordt een soort industrieterrein midden in de polder.”

Het voorgestelde zonnepark heeft wel de steun van aangrenzende boerderijen. De grond in dit gebied zou steeds minder geschikt zijn voor landbouw. De Weihoek ligt enkele meters onder zeeniveau en is de laagst gelegen polder van het eiland Tholen. Het zonnepark moet groene stroom leveren aan ruim 17.000 huishoudens. Daarnaast omvat het plan ook 15 hectare natuurbehoud. Maar zelfs met het natuurbehoud is Jansen tegen het voorstel.

‘Lelijke panelen’

Hoewel Jansen begrip heeft voor de behoefte aan hernieuwbare energie, is ze ervan overtuigd dat er betere alternatieven zijn, zoals het installeren van zonnepanelen op daken. Ze gelooft dat de impact van een dergelijk groot zonnepark onomkeerbaar zou zijn. “Het worden enorme, lelijke panelen. Ik ben 66 jaar, maar over dertig jaar zullen hier andere mensen wonen en dan moeten ze tegen zo’n park aankijken.”

Toch ligt er nog een lange weg voor het zonnepark. Er zijn uitdagingen zoals de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en de noodzakelijke procedures voor vergunningen en financiering. Het is mogelijk dat de bouw van het zonnepark pas in 2027 kan beginnen. Maar Jansen wil absoluut geen zonnepanelen in het landschap van Poortvliet. “Het maakt niet uit hoe het zonnepark eruit komt te zien, maar het mag niet in de Weihoek komen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief