Het gesloten café van Maerloo in Sint Philipsland.
Het gesloten café van Maerloo in Sint Philipsland. Foto: Olaf Knook

‘Sekteleider’ Carine Bolijn uit Sint Philipsland op 83-jarige leeftijd overleden

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT PHILIPSLAND - Carine Bolijn uit Sint Philipsland is op 83-jarige leeftijd overleden, zo meldt het Financieele Dagblad. Zij was de leider van Maerloo, een stichting op Tholen waar mensen kwamen voor goddelijke genezing van bijvoorbeeld kanker. De strafrechtelijke vervolging van de vrouw komt tot een einde, zegt het Openbaar Ministerie.

Het overlijden van Bolijn komt kort nadat het Openbaar Ministerie haar had aangeklaagd voor dwang en smaad. Peter G., een blinde jurist die niet meer als notaris mag opereren en nauw betrokken was bij Maerloo, zal nog steeds vervolgd worden. Bolijn was tientallen jaren actief als alternatieve natuurgenezer en begon haar behandelcentrum oorspronkelijk in Roosendaal. Na negatieve publiciteit verhuisde ze echter naar Zeeland.

Eén slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen Bolijn en G. vanwege dwang en smaad. De aanklager beschuldigt hen van het onrechtmatig verkrijgen van aanzienlijke geldbedragen en waardevolle sieraden. Leden van deze sekte hebben in het verleden afstand gedaan van persoonlijk bezit aan Bolijn, zoals het pensioen, salaris en erfenissen.

Miljoenen euro’s

Carine Bolijn overleed op 23 september, slechts een dag voor haar 84e verjaardag. De politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat haar dood natuurlijk van aard was. Nu rijst de vraag wat er zal gebeuren met Maerloo en de eigendommen die aan de stichting toebehoren. Vorig jaar heeft de politie meerdere invallen gedaan in panden die in bezit zijn van de stichting. Het politieonderzoek heeft zich toen al gericht op de financiële situatie van Bolijn.

Maerloo is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, waarbij Michiel van Nispen (SP) onlangs in de Tweede Kamer zijn bezorgdheid uitte over de stichting. Het Kamerlid had een brief opgesteld met als titel: ‘Een actieve sekte in Zeeland waar mensen worden misleid en waar miljoenen euro’s in omgaan’. Bovendien is Maerloo eerder al veroordeeld wegens smaad en laster. Het is nog niet bekend wanneer Peter G. voor de rechter zal verschijnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief