De EU pleit al langer voor acties tegen de wolven.
De EU pleit al langer voor acties tegen de wolven. Foto: Pexels

Doodgebeten schapen op Tholen: ‘Beschermde status wolf moet omlaag’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - In 2018 kwam de wolf weer naar Nederland. Het roofdier laat inmiddels een spoor van dode beesten achter, zoals mogelijk de drie doodgebeten schapen op Tholen. De Europese Commissie dringt aan op actie, terwijl het CDA in Zeeland vindt dat de beschermde status van de wolf opnieuw bekeken moet worden. Ze willen maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf.

Vijf jaar terug bleven wolven vooral in grote natuurgebieden in Duitsland en Midden-Europa. Nu struinen ze door veel Nederlandse provincies. Dit heeft duidelijke gevolgen op het platteland, waar veel schapen worden aangevallen. Afgelopen week waren er verschillende incidenten waarbij een wolf op Tholen toesloeg.

Zwaargewonde schaap

Zondagochtend meldde iemand dat ze een wolf naast haar boerderij in Sint-Maartensdijk had gezien. Diezelfde ochtend werd in de buurt van Smerdiek een zwaargewond schaap aangetroffen door boer Ronnie Pot. En de ochtend daarna, op maandag, werden twee dode schapen gevonden in de Weihoek van Poortvliet.

De tekst gaat verder onder de foto.


De zwaargewonde schaap in Sint-Maartensdijk - Ronnie Pot

Wolvencommissie

Het CDA in Zeeland is van mening dat de wolf hier geen plek hoort te hebben. De partij wil de beschermde status van de wolf verlagen om de populatie te beheren. “De problematiek rond de wolf wordt steeds ernstiger en daarom wil het CDA regulering van de wolf, aanpassing van de beschermde status en nieuwe maatregelen”, schrijft de fractie aan de Gedeputeerde Staten.

Anton Geluk en Rinus van ‘t Westeinde van het CDA roepen het provinciebestuur op om duidelijkheid te verschaffen over de actuele stand van zaken met betrekking tot het handelingsperspectief voor Zeeland. Dit perspectief wordt momenteel ontwikkeld door de ‘wolvencommissie’. Dat is een projectgroep van de Gedeputeerde Staten die advies geeft over een subsidieregeling voor preventieve maatregelen tegen wolven.

De tekst gaat verder onder de poll.

Wolf afschieten in Zeeland

In Zeeland is er geen plaats voor de wolf

Eens

Oneens

Europese Unie

In september heeft de Europese Commissie al stappen ondernomen om de kwesties rond de terugkeer van de wolf in diverse Europese regio’s aan te pakken. De Commissie heeft alle betrokken partijen, waaronder lokale overheden, opgeroepen om deel te nemen. Op basis van verzamelde gegevens zal de Commissie beslissen over een voorstel. Indien nodig, wordt de beschermde status van de wolf binnen de Europese Unie aangepast.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei over de wolf: “De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio’s is een reëel gevaar geworden voor het vee en mogelijk ook voor mensen. Ik dring er bij de lokale en nationale autoriteiten op aan om waar nodig actie te ondernemen. De huidige EU-wetgeving stelt hen hiertoe al in staat.”

De tekst gaat verder onder de foto.


De wolf werd in 2021 ook al gespot, toen bij de Vossemeersebrug - Archief Uitgeverij de Bode

Maatregelen

Het CDA is benieuwd naar de mogelijke maatregelen die in Zeeland worden genomen om onder andere schapen en koeien te beschermen tegen wolven. Ondanks de recente brief van de minister, waarin staat dat er geen verdere acties tegen de wolf worden ondernomen, wil het CDA inzicht in de specifieke maatregelen. Deze maatregelen moeten het Zeeuwse vee beschermen tegen de wolf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief