Wat is jouw mening over de wolf in Zeeland?
Wat is jouw mening over de wolf in Zeeland? Foto: Pexels

De wolf heeft volgens 90 procent van de lezers geen plaats in Zeeland

Door: Redactie Algemeen

THOLEN - Negen op de tien mensen vinden dat de wolf geen plaats heeft in Zeeland. Dat blijkt uit een recente peiling onder lezers van de Thoolse Bode. De poll, gehouden naar aanleiding van meerdere incidenten met doodgebeten schapen op Tholen, is in een paar dagen tijd al meer dan vijfhonderd keer ingevuld.

Van de stemmers is 90 procent van mening dat wolven geen plek moeten hebben in Zeeland. De overige 10 procent vindt dat wolven wel welkom zijn in onze provincie. Ook in de reacties onder het Facebookbericht delen mensen hun bezorgdheid over de wolf. Lezers vrezen bijvoorbeeld voor mogelijke aanvallen op mensen.

De tekst gaat verder onder de foto.


De uitslag van de poll op 11-12-23 om 11.15 uur.

‘Meer wild zien’

Sommige mensen zijn wel tegen het afschieten van wolven. Shantie vergelijkt het met menselijke misdaden: “We schieten toch ook geen mensen neer die anderen neerschieten?!” Vanessa is voor het verdoven van het roofdier. “Gewoon het beestje observeren of het geen jong heb. Dan verdoven en uitzetten waar ze wel veilig rond kunnen lopen. En niet kunnen ontsnappen. Maar wel in een grote omgeving loslaten (Niet bv een dierentuin).” 

Toch zijn er ook voorstanders van een wolf in Zeeland. Sommige lezers vinden dat we de natuur en de wolf met rust moeten laten. Marzel schrijft: “Wij mensen bepalen wel over de natuur, maar we maken dit land (deze wereld) te vol... misschien moeten we onszelf niet altijd op de eerste plaats zetten... Ik ben geen milieuactivist, maar ik zou graag meer ‘wild’ zien dan gemaakte natuur.”

Europees beschermd

Veeboeren moeten zich echter wel op de een of andere manier kunnen beschermen tegen wolven, vindt bijvoorbeeld Thea. Ze wijst op speciale honden die geschikt zijn om wolven af te schrikken. “Er wordt vaak over gesproken en geschreven en het wordt ook aanbevolen. Neem er gewoon twee, dat kost minder dan al die gedode schapen.”

Een ander aspect van de discussie benadrukt dat de wolf Europees beschermd is. Ronald is van mening dat het niet in het belang van Nederland is om deze beschermingsstatus te verminderen. “De wolf is Europees beschermd... wie zijn wij dan als Nederland om die status te verminderen... dat moeten we niet willen en het zal ons ook nooit lukken.”

Stemmen op de poll ‘In Zeeland is er geen plaats voor de wolf’ kan nog steeds.

Wolf Tholen
Zondag 3 december meldde iemand dat ze een wolf naast haar boerderij in Sint-Maartensdijk had gezien. Diezelfde ochtend werd in de buurt van Smerdiek een zwaargewond schaap aangetroffen door boer Ronnie Pot. En de ochtend daarna, op maandag 4 december, werden twee dode schapen gevonden in de Weihoek van Poortvliet.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief