Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Op 27 februari 2024 is alle duurzame energie in Zeeland ‘op’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Op dinsdag 27 februari hebben Zeeuwen alle duurzame energie verbruikt die in de provincie Zeeland is geproduceerd. Dat is tenminste als we alle energie die dit jaar opgewerkt in één keer zouden gebruiken. Deze dag wordt beschouwd als de Zeeuwse Green Energy Day.

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), ziet een grotere uitdaging in onze provincie dan in de meeste andere provincies. “Maar het kan zeker: er zijn al tal van mooie Zeeuwse projecten met bijvoorbeeld zonne- of windenergie of warmtepompen.”

Uiteindelijk wil Van der Gaag dat Green Energy Day voor het hele land wordt opgeschoven naar 31 december in 2050. Dan is al onze energie hernieuwbaar. “Dat is nodig voor onze onafhankelijkheid van onbetrouwbare regimes en voor het klimaat, en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.”

Kampioen zonne-energie

Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Nederland staat bijvoorbeeld aan de top als het gaat om zonne-energie. Ook het vermogen aan windenergie is aanzienlijk toegenomen, vooral op zee. Bovendien wordt er veel energie bespaard vanwege de hoge energiekosten.

Het aandeel duurzame energie voor heel Nederland wordt naar verwachting 18,6 procent in 2024. Dit komt neer op 68 van de 365 dagen, waardoor Green Energy Day op 8 maart 2024 valt. In 2023 viel Green Energy Day op 2 maart.

Het is dus nog niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te schuiven ten opzichte van het voorgaande jaar, wat nodig is om in 2050 te komen tot 100 procent duurzame energie.

‘Verre jaartallen’

De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we kunnen uitkomen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. Dit initiatief erkent en beloont mensen die zich hiervoor inzetten, en het inspireert anderen om ook bij te dragen.

Volgens Van der Gaag gaat het in de klimaatdiscussie vaak over ‘verre jaartallen’ zoals 2030 en 2050. “Met Green Energy Day brengen we deze doelen dichterbij en laten we zien dat het haalbaar is om ze te bereiken.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief