Zeeuwse werklozen hebben goede kansen om snel aan de slag te gaan.
Zeeuwse werklozen hebben goede kansen om snel aan de slag te gaan. Foto: Pixabay

Krapte in Zeeland bereikt hoogtepunt: ‘Arbeidsmarkt krijgt ademruimte’

Door: Olaf Knook Economie

ZEELAND - De krapte op de arbeidsmarkt in Zeeland lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Hoewel het aantal WW-uitkeringen naar verwachting in Nederland in 2024 met ongeveer 12 procent zal stijgen, lijkt de druk op de arbeidsmarkt in Zeeland iets af te nemen. Zélfs in de ICT-sector, die bekend staat om zijn hoge spanning. Maar ondanks deze afzwakking blijft de krapte op de arbeidsmarkt aanwezig.

“Met deze ontwikkeling krijgt de gespannen arbeidsmarkt weer een beetje ademruimte”, aldus Milou Audenaerd, arbeidsmarktexpert bij UWV.

“Maar tot nu toe reageert de arbeidsmarkt minder hevig op de economische neergang dan tijdens bijvoorbeeld de crisis van 2008-2009. Het aantal vacatures blijft momenteel veel hoger in verhouding tot het aantal werklozen dan tijdens de vorige recessie. Dit benadrukt nogmaals hoe buitengewoon de huidige krapte op de arbeidsmarkt eigenlijk is.”

De vraag naar personeel blijft hoog, vooral in sectoren zoals onderwijs, zorg en techniek. Zeeuwse werklozen hebben daardoor nog steeds goede kansen om snel weer aan de slag te gaan, mogelijk door zij-instroom naar een van deze sectoren.

Arbeidsmarktspanning zwakt af

UWV voorspelt een landelijke afname van 2 procent in het aantal ontstane vacatures in 2024, terwijl het aantal WW-uitkeringen naar verwachting met ongeveer 12 procent zal stijgen. Als deze trend ook geldt voor Zeeland, zou dit betekenen dat tegen het einde van dit jaar zo’n 3.000 WW-uitkeringen zullen worden verstrekt. Dat zijn 300 uitkeringen meer dan in december 2023. Een deel van deze stijging kan worden toegeschreven aan het toenemende aantal faillissementen.

Audenaerd merkt op: “Ook in Zeeland zien we nu de gevolgen van de pandemie. Bedrijven die mogelijk niet levensvatbaar waren, konden tijdens de pandemie overleven dankzij overheidssteun. Nu gaan sommige alsnog failliet, wat leidt tot meer ontslagen en WW-uitkeringen. Hoewel de spanning afneemt, is de krapte van de arbeidsmarkt vanwege zijn uitzonderlijke karakter nog niet voorbij.”

Opvallende ontwikkeling ICT

Opvallend is dat zelfs in de ICT-sector, die in onze provincie bekend staat om zijn krapte, de spanning lijkt af te nemen. Sterker nog, het aantal WW-uitkeringen groeit in deze sector sneller dan gemiddeld. In de afgelopen 12 maanden is het totale aantal WW-uitkeringen in Zeeland met 5,1 procent gestegen, terwijl het aantal uitkeringen vanuit ICT-beroepen met 7,3 procent is toegenomen. Dit komt deels doordat de ICT-sector gevoelig is voor economische schommelingen.

Audenaerd legt uit: “Tijdens economisch mindere tijden komen er ook meer ICT’ers in de WW terecht. Bovendien zijn sommige ICT’ers werkzaam in ondersteunende ICT-rollen, die bedrijven in economisch zwaardere tijden eerder uitbesteden. Daarnaast geeft het procentuele stijgingscijfer een enigszins vertekend beeld. Met slechts ongeveer 40 WW-uitkeringen voor mensen met een ICT-achtergrond in Zeeland, blijft het aantal relatief laag.”

Ontwikkeling WW-uitkeringen
In januari 2024 werden in Zeeland 2.811 WW-uitkeringen verstrekt. Dat is een stijging van 4,2 procent ten opzichte van de voorgaande maand en een stijging van 5,4 procent in vergelijking met januari 2023. Landelijk gezien steeg het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand met 3,9 procent. De stijging is met name merkbaar in de horeca- en uitzendsector.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief