De criminelen richten zich vooral op ouderen.
De criminelen richten zich vooral op ouderen. Foto: Politie

Politie waarschuwt voor oplichtingspraktijk ‘spoofing’

Door: Redactie Politie

ZEELAND/WEST-BRABANT - De politie waarschuwt voor de oplichtingspraktijk ‘spoofing’. Criminelen bellen slachtoffers op, doen zich voor als bankmedewerkers en zeggen dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening. Daarna vragen ze de slachtoffers om hun bankpas af te geven aan iemand die langskomt om de pas op te halen.

Vooral mensen van 60 jaar en ouder melden dit bij de politie. De oplichters benaderen hun doelwitten met het zorgwekkend bericht waarin staat dat er fraude is gepleegd op hun bankrekening. Daarna bieden ze aan om te helpen de rekening te beschermen, maar zeggen ze dat ze de echte bankpas nodig hebben om dit te regelen.

Persoonlijke informatie kopen

“Het komt nóóit voor dat een bankmedewerker thuis jouw bankpas op komt halen”, waarschuwt de politie. “Trap er niet in en geef nóóit je pincode of andere informatie door. Bevestig ook geen informatie die de crimineel al van je heeft.” De oplichters hebben vaak veel persoonlijke details, zoals adressen en bankrekeningnummers. Ze kopen deze info op het internet.

De politie adviseert iedereen om op te hangen als ze zo’n telefoontje krijgen en om het bij de politie te melden via het nummer 0900-8844. Het is heel belangrijk om het telefoonnummer dat heeft gebeld door te geven, omdat dit kan helpen om de oplichters te herkennen en bewijs te verzamelen om tegen ze op te treden.

‘Spoofing’

Als je al persoonlijke informatie hebt gedeeld of als de zogenaamde ‘bankmedewerker’ onderweg is, is het belangrijk om meteen het alarmnummer 112 te bellen. De politie kan dan snel agenten sturen om de oplichter te stoppen en te arresteren. Daarnaast raadt de politie aan om zelf contact op te nemen met de bank om je bankpas te laten blokkeren.

De politie noemt deze oplichtingspraktijk ‘spoofing’. Daarbij doen oplichters zich voor als iemand anders en bellen zelfs met het nummer van iemand anders. “Niets is dus wat het lijkt” zegt de politie. “Zoek zelf het telefoonnummer op en trap niet in de praatjes van de crimineel aan de telefoon.”




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief