Joey Cloots maakt jouw verpakkingen.
Joey Cloots maakt jouw verpakkingen. Foto: José van der Wegen

Op de werkvloer bij Joey: ‘Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een verpakking’

Door: Jose Van der Wegen Rubriek

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Joey Cloots.

Hoe ben je in de verpakkingsindustrie beland?
“Ik werk hier nog maar twee maanden als leerling-stanser. Hiervoor runde ik samen met anderen een eigen restaurant in Huijbergen. Maar de horeca bleek toch ook een aantal nadelen te hebben wat betreft de werktijden. Toen ik nog in de horeca werkte, kon ik bijvoorbeeld nooit naar voetbaltraining. Nu werk ik ook onregelmatig, in ploegendiensten, maar ik heb veel meer tijd voor mezelf om de dingen te doen die ik graag doe.”

Van de horeca naar de verpakkingsindustrie, dat is best een bijzondere stap. 
“Ik was ook best zenuwachtig toen ik begon. Zou ik het wel kunnen? Maar die twijfels zijn niet nodig. Ik word goed begeleid en leer nu in de praktijk hoe het stansen werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Intern volg ik een opleiding van ongeveer een jaar en eventueel is er via Curio de mogelijkheid een MBO-opleiding procestechniek te volgen.”

Wat houdt stansen precies in?
“Simpel gezegd komt het neer op een stapel met grote vellen karton. Deze vellen gaan door een machine en uit die machine komt vervolgens de vorm van een doos, maar dan met vouwlijntjes. Daarnaast moet ik de machine bijstellen en instellen. Want het is echt precisiewerk.”

Hoe word je een goede stanser?
“Sommige dingen leer je alleen door ervaring, maar ik word ook wel heel fijn geholpen. In het begin keek ik vooral mee, daarna mocht ik een handje meehelpen. Ik heb ook meegekeken bij het kantelen, waarbij de pallets met karton klaargemaakt worden om naar de machine te gaan. Ik vind het erg fijn dat ik dat heb mogen zien. Zo weet je nog veel beter hoe het proces precies werkt. Wordt een pallet bijvoorbeeld niet goed neergezet, dan gaat het bij het stansen ook niet goed en wordt je verpakking bijvoorbeeld verkeerd om gestanst. Een goede stanser moet daarnaast ook de balans vinden tussen een goede druk en de manier van werken. Snijd je onder een hoge druk, dan slijten de messen sneller. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat karton een natuurproduct is, de vochtigheid van het karton, maar ook de steen van de stans gaat verweren en de messen slijten. Elke order moet je dan ook opnieuw de machine instellen, zelfs als het steeds dezelfde verpakking is.”

Voordat wij een verpakking in onze handen hebben, komt er dus eigenlijk heel veel kijken vooraf?
“Ja, de kwaliteitseisen zijn hoog en er wordt continu gekeken of de kwaliteit goed is. Het is dan ook totaal geen saai werk. Je bent steeds bezig en moet je aandacht erbij houden. Niet alleen de kwaliteitseisen zijn hoog, maar ook veiligheid is belangrijk, want je werkt wel met grote machines. Je werkt ook altijd met een haarnetje, veiligheidsbril, oordopjes, veiligheidsschoenen en werkkleding. Enige vorm van technisch inzicht is ook wel wenselijk, zodat je kunt inschatten wat een bepaalde aanpassing voor effect heeft op de stans. Maar voor het sleutelen aan de machines hebben we de technische dienst.”

Hoe ziet een werkdag eruit?
“We werken in meerdere ploegen. De fabriek draait in principe altijd door. Als je binnenkomt voor je dienst, klok je in en kleed je je om. Ik begin dan zelf altijd even met een bakje koffie. Vervolgens vertelt de voorman hoe de planning eruitziet en daarna los je de vorige ploeg af. Je checkt dan even of alles goed staat afgesteld en gaat beginnen met je eigen dienst.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Ik vind alles nog steeds indrukwekkend en het leukste is toch wel als je aan het einde van de werkdag veel vellen hebt weggedraaid. Je kijkt echt nooit meer hetzelfde naar een verpakking. Ik ben ook trots op alle stappen die ik maak. Ik leer snel en zet het ook om naar de praktijk. Je hoeft zeker niet bang te zijn om hier te komen werken of te denken dat je het niet kunt. Ik kom uit de horeca en kan het leren, dan kan eigenlijk iedereen het leren, zeker met de juiste begeleiding.”

Er is ook de mogelijkheid om binnen te komen kijken in de week van Kijk Binnen bij Bedrijven.
“Zo krijg je al een beeld van hoe een fabriek eruit ziet en of het iets voor je is”, vult Manuela van Gent aan. Zij is HR-manager bij Graphic Packaging. “Wij doen ook mee en zetten in die week op woensdag 10 oktober onze deuren open. Aanmelden kan via de website van kijkbinnenbijbedrijven.nl. Belangstellenden zijn van harte welkom!”

Paspoort
Naam: Joey Cloots
Leeftijd: 24 jaar
Woonplaats: Hoogerheide
Functie: Leerling-stanser
Hobby’s: Voetballen bij WVV’67 en gamen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief