Jimmy Devilee van De Bourgondiër in Bergen op Zoom.
Jimmy Devilee van De Bourgondiër in Bergen op Zoom. Foto: Luuk Roozeboom

Aan de keukentafel met Jimmy Devilee: ‘Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn’

Door: Sanne Brusselaars Rubriek

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jimmy Devilee, horecaondernemer van De Bourgondiër.

Jimmy, laten we beginnen bij het begin. Kun je ons wat vertellen over de geschiedenis van De Bourgondiër?

“Natuurlijk, het verhaal begint in 1998 toen De Bourgondiër zijn deuren opende. Ikzelf ben in 2003 als medewerker gestart en kreeg in 2012 de kans om het bedrijf samen met twee collega’s over te nemen.”

Maar nu sta jij alleen aan het roer?

“Inderdaad, in 2017 en 2020 heb ik mijn partners uitgekocht, dus ik run het bedrijf nu solo.”

Wat heeft je destijds doen besluiten om het bedrijf over te nemen?

“Mijn oorspronkelijke droom was een klein restaurantje te runnen, maar toen dit aanbod op mijn pad kwam, zag ik de kans om mijn passie op een grotere schaal uit te oefenen.”

Het is zeker geen klein restaurantje!

“Nee, klopt. Maar ondanks de omvang streven we nog steeds naar persoonlijk contact en een intieme sfeer voor onze gasten.”

Jij staat zelf ook regelmatig achter de bar te werken. Waar komt die passie voor het vak bij jou vandaan?

“Het vak is geweldig. Je krijgt zelden zoveel dankbaarheid van gasten als in de horeca. En de bijzondere momenten die je meemaakt zijn ontelbaar. Zo is er laatst nog een huwelijksaanzoek gedaan. Dat soort momenten houden me fris én jong!”

Hoe was het voor jou om van medewerker naar ondernemer over te stappen?

“Het was een uitdaging. Je kijkt ineens door een andere bril naar de zaak. Maar het belangrijkste is en blijft om het team gemotiveerd te houden en ze een goede balans tussen werk en privé te bieden. Zodat je niet continu een nieuw team hebt rondlopen, maar dat ze juist bij en voor je willen blijven werken. Dat ging goed tot de coronatijd.”

De coronapandemie heeft zeker zijn tol geëist?

“Absoluut, we hebben flink moeten knokken om weer op te krabbelen na de pandemie. We hebben personeelstekorten gehad en moesten in 2023 zelfs op de woensdagen de deuren sluiten.”

Dat klinkt als een moeilijk besluit voor een ondernemer.

“Dat was vreselijk, maar wel nodig.”

Ja?

“Zeker, maar door het personeelstekort konden we in 2023 simpelweg niet zeven dagen per week geopend zijn en tegelijkertijd de hoogwaardige kwaliteit bieden waar onze klanten op vertrouwen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om kosten wat het kost zeven dagen per week open te blijven, maar dat zou ten koste gaan van de kwaliteit. Bovendien moeten we niet vergeten dat we een bedrijf zijn met 60 medewerkers, dus het oplossen van een personeelstekort is geen kwestie van een simpele oplossing. Daarom heb ik destijds besloten om een dag te sluiten, zodat we de rest van de week kunnen zorgen voor de juiste service en kwaliteit voor onze gasten.”

Beter zes dagen goed, dan zeven dagen half is het motto!

“Precies! Gelukkig zijn we momenteel ook weer open op woensdagen, met een fantastisch team dat we weer helemaal hebben opgebouwd. Maar natuurlijk staan we altijd open voor nog meer enthousiastelingen om ons team te versterken.”

De coronacrisis ligt achter ons, maar nu worden we geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: stijgende kosten. Is dat net zo’n uitdaging als het personeelstekort?

“Zeker, het is absoluut een uitdaging, maar dat is het eigenlijk al gedurende de laatste 13 jaar geweest. Als ondernemer leer ik elke dag bij en probeer ik elke uitdaging zo goed mogelijk aan te pakken. Nu, met de huidige prijsstijgingen, is het essentieel dat onze producten betaalbaar blijven voor de consument. Sterker nog, we onderzoeken momenteel lekkere en betaalbare producten die we kunnen toevoegen aan onze kaart. Dus, hoeveel ervaring je ook hebt, je moet altijd blijven zoeken naar oplossingen.”

Dat is inderdaad een kunst op zich, om het betaalbaar te houden voor de consument.

“Absoluut, maar we streven ernaar om De Bourgondiër te blijven die onze klanten kennen en waarderen. Dat betekende dat we het afgelopen jaar aanzienlijk hebben moeten inleveren op onze eigen winstmarge om de prijs van bijvoorbeeld een biefstuk op hetzelfde niveau te houden.”

Jimmy, je bent ooit begonnen met twee partners, maar nu sta je alleen aan het roer. Heb je nog steeds een steunpilaar om op terug te vallen?

“Gelukkig wel! Mijn broertje is als bedrijfsleider ook actief in het bedrijf en we kunnen goed met elkaar sparren. Daarnaast heb ik vijf leidinggevenden met wie ik maandelijks om de tafel zit om het product te bespreken. Ook onderhoud ik nauw contact met onze leveranciers en schakel ik regelmatig met mijn accountant en adviseurs om op de hoogte te blijven van veranderingen in de wet- en regelgeving. Als ondernemer moet je immers van alle markten thuis zijn.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst van De Bourgondiër?

“Mijn doel is om met de tijd mee te gaan en relevant te blijven. We staan bekend als een gezellig grand-café en restaurant waar jong en oud zich welkom voelt. Ik vind het belangrijk dat we scherp blijven in de markt, zonder onze klanten te veel of te weinig te vragen. Daarnaast zijn we altijd bezig met het toevoegen van nieuwe elementen, zoals onze zomercocktails en nieuwe gerechten bedacht door onze chefs. Natuurlijk blijven de klassiekers, zoals de spareribs en saté, op het menu staan, maar we blijven ons ontwikkelen en vernieuwen, altijd in lijn met de seizoenen. Dat is waar De Bourgondiër voor staat.”

De Grote Markt, waar De Bourgondiër gevestigd is, is een premium locatie, nietwaar? Zou je iets willen veranderen aan deze locatie?

“Zeker, we zijn daar actief mee bezig. Ik zeg automatisch ‘we’, omdat we samen met de Ondernemers Grote Markt & ondernemersvereniging Sterck veel plannen smeden. Persoonlijk zou ik graag meer groen zien op de Grote Markt, en daar ben ik al volop mee bezig door mijn gevel te versieren met roze bloemen en het terras te omringen met groen. Maar ik zou het fantastisch vinden als de Grote Markt een nog pittoreskere sfeer zou hebben.”

Een soort van Franse ambiance?

“Precies! Door de jaren heen zijn veel ondernemers op de Grote Markt hun eigenheid een beetje verloren, maar ik denk dat we dat kunnen terugbrengen. Vroeger had de ondernemersvereniging Grote Markt de reputatie dat samenwerken niet echt hun sterkste punt was, maar dat is gelukkig veranderd. Er is nu veel meer saamhorigheid. Ik hoop dat als we als vereniging weer financieel op orde zijn, we de Grote Markt nog meer tot bloei kunnen laten komen, zoals voor de coronacrisis. Stel je eens voor, elk weekend live muziek. Dat zou echt geweldig zijn, zodat de Grote Markt het kloppende hart van de stad blijft.”

En dan, Jimmy, de laatste vraag: met wie zou jij het liefst aan de keukentafel zitten?

“Hoe vreemd het ook mag klinken, aangezien het bij deze vraag vaak om een bekend iemand gaat, gaat mijn voorkeur gaat uit naar mijn eigen gezin. Hoewel ik veel voldoening haal uit mijn werk, realiseer ik me dat ik als ondernemer het geluk heb een prachtig gezin te hebben.” [n]

Paspoort
Naam: Jimmy Devilee
Leeftijd: 37
Burgerlijke staat: 15 jaar getrouwd met Rosalie
Kinderen: Milan (10) en Jason (13)
Bedrijf: Grand Café Hotel de Bourgondiër
Wat doe je graag in je vrije tijd? “Ik geniet ervan om in de tuin te werken. Daarnaast koester ik een passie voor whisky en andere mooie dranken en mooie producten, niet alleen vanwege het nuttigen, maar vooral en het hele verhaal erachter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief