De Bosstraat in Tholen.
De Bosstraat in Tholen. Foto: Olaf Knook

Weerbericht Tholen: ‘Kans op uitzonderlijke regionale hittegolf’

Door: Olaf Knook Weer

THOLEN - In Nederland kunnen we de komende dagen genieten van bijzonder warm septemberweer. Er bestaat zelfs een kans op een zeldzame hittegolf. Een tropische dag in september is sinds 1901 slechts zes keer voorgekomen, laat weerbureau Weeronline weten.

De temperatuur stijgt de komende dagen naar zomerse tot tropische middagwaarden en daarbij is het zonovergoten. De combinatie van zon, hoge temperaturen en weinig wind maakt het heerlijk weer voor een dagje strand. De zon is nog wel krachtig, want op dinsdag en woensdag schijnt de zon tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 5-6. Een onbeschermde huid kan dan tussen 15-30 minuten verbranden.

Temperatuur
Dinsdag is het op veel plaatsen 27 tot 30 graden en woensdag wordt het op grote schaal 30 of 31 graden. Donderdag en vrijdag zijn er meer wolken aanwezig en komt de middagtemperatuur met 27 tot 29 graden een fractie lager uit. Het warmst wordt het in het zuidoosten. Mocht het in De Bilt deze week 30 graden worden, dan is dat uitzonderlijk. Sinds 1901 is een officiële tropische dag in september slechts zes keer eerder voorgekomen. Waarschijnlijk sneuvelen deze week ook meerdere datum-warmterecords.

Er is een kans dat het tot een regionale hittegolf komt. Van een hittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Momenteel is de kans 60% dat het in het zuiden tot een regionale hittegolf komt. Tot een officiële hittegolf komt het waarschijnlijk niet, maar vooralsnog kan dat niet helemaal worden uitgesloten. De luchtvochtigheid is deze dagen vrij hoog, waardoor het broeierig aan kan voelen.

Uitzonderlijk
Tropische dagen zijn in september zeldzaam en dat geldt al helemaal voor hittegolven. Sinds de metingen begonnen in 1901 kwam het ‘slechts’ zes keer tot een regionale hittegolf in september. Dit was het geval in 1906, 1919, 1947, 1991, 1999 en 2016. In De Bilt is in september nog nooit een officiële hittegolf voorgekomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief