Storm Eunice in 2022
Storm Eunice in 2022 Foto: Venema Media

Code ‘donkergeel’ door storm Cairán: ANWB adviseert vandaag thuis te werken

Door: Sanne Brusselaars Weer

THOLEN - De komst van Storm Ciarán brengt vandaag naar verwachting (zeer) zware windstoten met zich mee, met windsnelheden variërend tussen 75 en 90 kilometer per uur. Het KNMI heeft daarom voor een aanzienlijk deel van het land code geel afgegeven, waarschuwend voor deze weersomstandigheden. De ANWB adviseert mensen om thuis te blijven werken. Vanaf 11.00 uur wordt in Zeeland code oranje afgegeven.

De benaming ‘Storm Ciarán’, uitgesproken als ‘Kir-ren’, bevond zich dinsdag nog boven de oostkust van Canada. Naar verwachting is deze gisteren in Europa gearriveerd ter hoogte van Ierland, waarna de storm naar verwachting over Engeland en de westelijke kusten van het continent zal trekken. De Franse en Spaanse weerdiensten hebben in bepaalde regio’s code rood afgegeven vanwege de naderende storm.

Het KNMI heeft voorlopig code geel ingesteld. Vanaf 11.00 uur is er sprake van code oranje in Zeeland. Het KNMI raadt mensen die buiten zijn aan om alert te zijn op eventuele losgeraakte takken of dakpannen. Ciarán zal naar verwachting het land binnenwaaien vanaf ongeveer negen uur ‘s ochtends, met een geschatte windkracht van 7 tot 8. Tegen de middag kunnen de windstoten aan de westkust oplopen tot 110 kilometer per uur. De waarschuwingen zijn van kracht van 10.00 tot 19.00 uur; de wind zal in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag afnemen.

Thuiswerken 

De ANWB adviseert mensen die normaal gesproken buiten de deur werken om vandaag vanuit huis te werken. Dit advies komt voort uit mogelijke verkeersopstoppingen en het gevaar van omvallende bomen door de harde wind. Door de aanwezigheid van bladeren aan veel bomen kunnen zij extra wind vangen en daardoor omvallen. Tijdens de vorige storm, Storm Poly, waarin de bomen vol in blad waren, werden meer dan 600 bomen beschadigd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief