Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Omgeving Britannia minder vervuild met PFAS dan bouwkavel zelf

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS in de bodem rondom de bouwkavel van Britannia op Boulevard Evertsen. Nadat daar eerder hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen wilde de gemeente weten hoe het met eventuele vervuiling in de directe omgeving was gesteld. “De waarden die daar zijn aangetroffen zijn niet hoger dan gebruikelijk,” aldus wethouder Coen Bertijn. “En dat is goed nieuws, want anders hadden we een serieus probleem gehad.”

Om te onderzoeken of de grond in de directe omgeving van de bouwlocatie van hotel Britannia net zo vervuild zou zijn als de grond op de bouwlocatie zelf zijn zo’n vijftien grondboringen uitgevoerd. Onder meer aan Boulevard Evertsen, de Kenau Hasselaarstraat en de Burgemeester van Woelderenlaan. “De aangetroffen waarden aan PFAS zijn niet verontrustend,” vertelt Bertijn. “Ze zijn vergelijkbaar met waarden die zijn aangetroffen op andere plekken aan de kust.” Volgens Bertijn komt deze lichte verontreiniging door sea spray: met PFAS vervuild zeewater dat over de dijken en duinen waait. De direct omwonenden van de bouwkavel aan Boulevard Evertsen zijn vandaag door de gemeente op de hoogte gesteld over de uitkomsten van het onderzoek. Wel geldt het advies om geen moestuin aan te leggen in de omgeving achter de boulevard. 

Britannia
Het onderzoek heeft geen invloed op het hervatten van de bouw van het nieuwe hotel Britannia. Projectontwikkelaar AVV Beheer heeft de gemeente Vlissingen verantwoordelijk gesteld voor de vervuiling op de bouwlocatie en stelt dat de PFAS in de grond is gekomen door PFAS-houdend blusschuim dat hier zou zijn gespoten tijdens de editie van Rescue Vlissingen in 2014. “Waarom de concentratie PFAS in de grond op de bouwlocatie zo hoog is, is nog niet bekend,” vertelt Bertijn. “Dat wordt momenteel nog onderzocht. De theorie over het blusschuim blijft in beeld. Het is een lastig proces dat tijd gaat kosten en het gaat om forse bedragen.” Om hoeveel geld het zou gaan als de gemeente Vlissingen inderdaad verantwoordelijk is voor de vervuiling op de bouwlocatie van Britannia kon de wethouder nog niet zeggen. Eveneens is nog niet bekend hoe lang het onderzoek nog gaat duren. Om verspreiding van de vervuilde grond te voorkomen is de bouwlocatie in juni afgedekt met een laag cellulose die voorkomt dat het zand wegwaait. Deze fixeerlaag wordt maandelijks gecontroleerd en de verwachting is dat op termijn een nieuwe laag moet worden aangebracht. De in juni aangebrachte laag zou een half jaar ‘houdbaar’ zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief