Afbeelding

Vlissingers verbruikten vorig jaar 21,1 procent minder gas

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - In de gemeente Vlissingen is in 2022 21,1 procent minder gas verbruikt. De stijgende energieprijzen spoorden veel Vlissingers aan om zuiniger om te gaan met gas en elektriciteit. Het stroomverbruik daalde met zo’n 6 procent. De gemeente Vlissingen loopt hiermee iets achter op het Zeeuwse gemiddelde. In andere plaatsen daalde het energieverbruik nog net iets meer, blijkt uit cijfers van het CBS.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Zeeuwse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Naast op Schouwen-Duiveland liep ook in de gemeenten Borsele en Veere het verbruik met gemiddeld meer dan 300 kuub per huishouden terug. In Goes en Vlissingen daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met 240 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze gemeenten goed verklaard kan worden doordat de woningen hier gemiddeld genomen wat kleiner zijn. Opvallend is dan weer dat Middelburgers meer wisten te besparen. 

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag - korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect - valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Zeeuwse gemeente is afgenomen. Qua reductie van elektriciteitsverbruik spant Kapelle duidelijk de kroon. Inwoners van Noord-Beveland realiseerden de kleinste besparing met 100 kWh op jaarbasis, de helft van wat Kapellenaren bespaarden.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief