Afbeelding
Foto: ZMf

Duizend boompjes krijgen nieuwe stek in Vlissingen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Dit najaar organiseerde de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) voor het derde jaar op rij een uitdeelactie gratis inheemse boompjes. Inwoners van Vlissingen die boompjes hebben besteld kunnen deze zaterdag 9 december afhalen op de Stadswerf aan de Vredehoflaan. De ZMf deelt in de hele provincie 18.000 boompjes uit en wil zo bijdragen aan de vergroening van Zeeland.

De twaalf boomsoorten waaruit de bestellers konden kiezen, zoals wilde walnoot, wilde kersen linde, zijn allemaal inheems. Dat wil zeggen dat die soorten van oudsher in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes en plagen. Bovendien zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, vogels en andere insecten afgestemd op deze soorten voor hun voedsel, dit in tegenstelling tot exotische planten.

Verkoeling

Wethouder Coen Bertijn helpt zaterdag rond 11 uur mee bij het overhandigen van de eerste boompjes. “Als gemeente werken we samen met onze partners aan het vergroenen van de openbare ruimte,” vertelt Bertijn. “Dit doen we onder meer door, bij nieuwe ruimtelijke projecten en bij herinrichting van straten en buurten, extra aandacht te geven aan bomen en ander openbaar groen. Bomen en ander groen zijn niet alleen mooi, maar ze zorgen ook voor verkoeling in de zomer, houden regenwater vast en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Om die reden is het belangrijk dat ook inwoners zelf hun tuin zoveel mogelijk vergroenen. Dus tegels eruit en boompjes, struiken en ander groen ervoor terug. Zaterdag delen we 1006 boompjes uit hier in Vlissingen, dus dat is al een hele mooie stap.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief