Wethouder Hans de Waal en burgemeester Steven Adriaansen starten de sloop FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Wethouder Hans de Waal en burgemeester Steven Adriaansen starten de sloop FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Grote sloop gestart in centrum Hoogerheide

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE - De ontwikkeling van het centrumplan Hoogerheide vordert gestaag. Met de sloop van de gemeentewerf en het pand van de brandweer is er opnieuw een grote stap gezet. De gebouwen moeten wijken voor de aanleg van een grote parkeerplaats. Die is nodig vanwege de komst van twee grote supermarkten en tientallen woningen.

Met een grote grijns stapten burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal dinsdag op de grote kraan waarmee de brokstukken van de gemeentewerf geruimd moesten worden. Als een symbolische starthandeling van de sloop van de panden mochten zij een stuk van de gemeentewerf afbreken met de grijper. Dat bleek moeilijker dan het eruit zag, maar toen de professionals het overnamen lag een deel van het gebouw in een mum van tijd omver.

Masterplan

De sloop van de twee panden is een onderdeel van Masterplan Hoogerheide. Daarvan is het deelplan Noord in volle gang. Dat bestaat uit de realisatie van de supermarkten AH en Aldi met een grote parkeervoorziening, een extra doorsteek naar de Raadhuisstraat en de bouw van 66 woningen/appartementen. In december werd er gestart met de bouw van de eerste appartementen. Voor de bouw van de supermarkten en de bijbehorende parkeerplaats, die ruimte moet bieden aan 250 auto's, moesten eerst de brandweerkazerne en de gemeentewerf gesloopt worden. Tot die tijd verblijft de brandweer bij transportverblijf Oerlemans in Hoogerheide. De buitendienst is eind vorig jaar al verhuisd naar een tijdelijk onderkomen aan het Putsmolentje in Ossendrecht. In twee loodsen van 600 m2 plus kantoor- en kantineruimte van De Wit Transport zal de buitendienst verblijven met al het materieel.Ook het Kindervakantiespel Ossendrecht en Jeugdland Woensdrecht hebben zich vanwege de sloop van het gemeentewerf moeten verplaatsen. Zij zitten nu tijdelijk aan de Dorpsstraat in Ossendrecht.

Planning

Medio 2019 moeten de partijen weer terug kunnen keren naar hun nieuwe panden. De nieuwe brandweerkazerne komt aan de Doelstraat, op de plaats waar nu de Albert Heijn XL supermarkt zit. Oook het Kindervakantiespel en Jeugdland kunnen zich dan, na vele tijdelijke locaties, eindelijk definitief gaan vestigen. In het centrumplan Hoogerheide wordt een speciale ruimte ontwikkeld voor de organisaties. "Dat wordt een algemene opslagruimte voor dergelijke verenigingen en stichtingen", legt de wethouder Hans de Waal uit.

Op de nieuwe supermarkten hoeven de inwoners van Hoogerheide minder lang te wachten. Die openen de deuren naar verwachting in september van dit jaar. Die oplevering gebeurt door bouwgroep De Nijs-Soffers. Als de supermarkten geopend zijn, start het bedrijf met het ombouwen van het huidige pand van de Albert Heijn. Daar komen de brandweer, de ambulancepost en de buitendienst te zitten.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief