Fotograaf Humphrey Hekhuizen houdt nog tot einde deze maand uitverkoop.
Fotograaf Humphrey Hekhuizen houdt nog tot einde deze maand uitverkoop. Foto: Joep Bremmers

Fotograaf Hekhuizen stopt met zijn winkel

Door: Joep Bremmers Algemeen

HOOGERHEIDE - Na achtentwintig jaar sluit Humphrey Hekhuizen (68) de deur van zijn fotowinkel aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. “Wat betreft de winkel ga ik zeg maar met pensioen, maar ik blijf gewoon vanuit huis werken”, vertelt Hekhuizen. “Het is natuurlijk niet de bedoeling om stil te gaan zitten.”

Eigenlijk is Hekhuizen min of meer per toeval in het vak gerold. “Ik was geen fanatieke amateurfotograaf die er zijn vak van heeft gemaakt,” doet Hekhuizen uit de doeken. “Mijn vader had een bakkerij, maar ik had niet veel ambitie om in de bakkerij te werken en kon bij Vroom & Dreesman aan de slag. Daarna moest ik in militaire dienst, ik zat bij de artillerie en was daar graag gebleven, maar ik was al te oud.”

Donkere kamer
Na zijn militaire dienst kreeg Hekhuizen een baan bij Dixons. “Toen besloot ik om dan ook maar echt het vak te leren. In de avonduren en in versneld tempo heb ik eerst het diploma voor fotohandelaar gehaald en daarna voor fotograaf.” Hekhuizen leerde nog het echte vak. “Werken in de donkere kamer, dat is nog altijd de beste leerschool om het vak echt goed te leren. De nabewerking van de foto’s is natuurlijk wel sterk veranderd. Ik hoef niet meer tot diep in de nacht te retoucheren maar gebruik photoshop. Maar ook daarbij is het weer een enorm voordeel dat ik het vak nog echt ambachtelijk heb geleerd. Alle trucen uit de donkere kamer kan ik ook weer toepassen in photoshop.” Een donkere kamer heeft Hekhuizen inmiddels niet meer. De afdrukken worden tegenwoordig gemaakt met speciale printers.

Video8
In de achtentwintig jaar dat Hekhuizen zijn fotowinkel in Hoogerheide had heeft hij de markt meerdere keren compleet zien veranderen. Hekhuizen: “In de jaren tachtig kwam Video8 op. Kwalitatief nog helemaal niet zo goed maar heel veel mensen stopten toen met fotografie en gingen over op video. Er was in die jaren een complete kaalslag in de fotografie.” Hekhuizen heeft alle ups en downs meegemaakt. De volgende grote verandering was de opkomst van de digitale fotografie die er voor zorgde dat de fotovakhandel steeds minder werd bezocht. “Ga maar na”, legt Hekhuizen uit. “Vroeger kocht iemand een camera, kwam dan nog een keer terug voor accessoires, dan om een rolletje te kopen, om het rolletje af te laten drukken en om de foto’s op te halen. Dus dan kwam iemand zo vijf keer in de winkel. Nu koopt de klant een camera en zie je hem eigenlijk nooit meer terug”.

Vanuit huis
Hoewel Hekhuizen de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels heeft bereikt, denkt hij er niet aan om te stoppen met werken. “Voor een foto of een reportage of het afdrukken van foto’s kunnen de mensen nog steeds bij mij terecht,” vertelt Hekhuizen. “Of voor de bewerking van foto’s, het samenstellen van collages of scannen van foto’s of dia’s. Verder blijf ik natuurlijk fotograferen: portretten en reportages. Het enige waar ik mee stop is het maken van pasfoto’s. Dat heb ik overgeheveld naar de buren van Primera. Ik heb het personeel geïnstrueerd en blijf beschikbaar voor ondersteuning. Maar verder werk ik dus voortaan vanuit huis en hou ik meer tijd over voor mijn kleinkinderen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief